Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Knjige

Obletnica

Lily se nekaj tednov po materini smrti odloči, da bo prodala svojo hišo ob obali. V njej je bil nekoč penzion Land’s End, ki ga je vodila njena mama, na hišo pa imajo nepozabne spomine poleg nje tudi njen bivši mož Charlie, hčerka Poll in sin Thomas. Lily namerava svojo odločitev o prodaji povedati vsem istočasno, zato jih povabi v hišo na podaljšan vikend, pridružijo pa se jim tudi Lilyjin zaročenec Joe, Charlijeva veliko mlajša partnerica Chloe in Pollin fant Aidan. Vsak izmed njih se spopada s svojimi strahovi, razočaranji, negotovostjo. Dnevi, ki jih preživijo skupaj, pa vsakemu od njih spremenijo življenje.

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

 

Peta osebna

Domen se januarja 2020, ravno pred izbruhom pandemije, preseli iz Celja v malo vasico Selca, ki se nahaja med Škofjo Loko in Železniki. Že prej se je veliko selil, tokrat se z mamo preseli v njen rodni kraj. Obiskovati začne 8.b. v Železnikih, klop si deli z Ano. Ana izhaja iz tradicionalne krščanske družine, ima še dve sestri, njena mama pa pričakuje četrtega otroka. Oba z Domnom kmalu ugotovita, da sta imeli mami skupno zgodovino, ki bo zelo vplivala tudi nanju. Kljub novemu okolju in dejstvu, da je Domnov oče v zaporu in, da mama pred njim marsikaj skriva, se Domen odloči, da bo košarka še naprej del njegovih sanj. Kot uspešen mlad športnik, ki si želi uspešno športno kariero, pridno trenira. Še naprej tekmuje s svojo staro ekipo in upa, da ga bodo odkrili iskalci talentov in mu omogočili treniranje košarke v tujini. Ve namreč, da bi s tem rešil tudi vse finančne težave, ki pestijo njegovo družino. Vprašanja odraščanja, prvih zaljubljenosti in nerazumevanje sveta odraslih se prepletajo v napeti zgodbi. V košarki je peta osebna tista, ki te izloči iz igre, v življenju je seveda vse drugače. Ni pravil, prevare in maščevanja lahko spremenijo vse, mogoče pa odpuščanje olajša življenje.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Kako ostati priseben v dobi delitev

Elif Shafak, britansko-turška pisateljica in politologinja, pa tudi zagovornica človekovih pravic in svobode govora, je avtorica številnih knjig. Pri nas jo poznamo predvsem kot romanopisko, tokrat je pri založbi Sanje izšla njena zbirka esejev. V njih se dotika različnih aktualnih tem, kot so izseljenstvo, domovina, pandemija, družabna omrežja, pa tudi notranjih občutkov, ki nas danes vse bolj prevevajo, kot npr. tesnoba, jeza, razočaranje. Vse skupaj preplete z osebnimi izpovedmi iz svojega otroštva in mladosti. Eseje beremo kot vodnik po družbenem dogajanju v 21. stoletju. V njenih opisih čustvenega, duševnega in družbenega stanja se prepoznamo. Prepoznamo se kot državljani svoje države, državljani sveta, ženske, moški, mladi in starejši … Vsi, ki nam je na svetu lepo, hkrati pa z dvomom razmišljamo o prihodnosti. Z zanosom prebiramo njene melodične, a preproste besede, ki jih mestoma podkrepi s citati znanih mislecev in avtorjev. In čeprav se nam dozdeva, da so se vrednote moderne družbe že pregloboko potopile, nam njeni pozivi k strpnosti, modrosti in empatiji vlijejo nekaj upanja v prihodnost naše družbe.

Prispevala: Franka Koren, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Maščevanje je sladko, d. o. o.

V pripovedi priljubljenega, svetovno znanega švedskega pisca uspešnic se kar iskri od najrazličnejših intertekstualnih referenc iz sveta umetnosti, slikarstva, zgodovine in parodije aktualnih družbenih razmer. Victor Alderheim si dolga leta vztrajno prizadeva, da bi se povzpel na vrh lestvice. Vseeno kakšne, tudi način ni pomemben. Zaposli se v umetnostni galeriji, kjer postane direktor. Njen lastnik Alderheim želi, da se poroči z njegovo hčerko Jenny, ki je skoraj dve desetletji mlajša. Victor temu ne nasprotuje, prevzame celo tastov priimek. Njegov vzpon v družbi pa ogrozi novica, da ima nezakonskega sina Kevina. Odloči se, da se ga bo znebil in ko dopolni 18 let, ga odpelje v Kenijo ter zapusti sredi ničesar, v savani. Da bi ga požrli levi, jasno. Victor je slabih pet let prepričan, da je rešil težavo, ne ve pa, da je Kevina posvojil masajski vrač. Hitro je osvojil vse masajske spretnosti, nato pa se znašel pred tako intimno preizkušnjo, da ji ni kos. Rešitev najde v begu in ob vrnitvi na Švedsko v svojem stanovanju sreča Jenny – očetovo nekdanjo ženo. Ugotovita, da imata presenetljivo veliko skupnega – predvsem strast do umetnosti ter željo po maščevanju. Odločita se, da bo njuno maščevanje zares sladko in komedija se lahko razmahne v vsem besednem sijaju … Odlična, zabavna, napeta zgodba, ki bo zagotovo navdušila ljubitelje Jonassonovih zgodb. Obenem pa je to branje, kjer razgibamo možgane, smejalne mišice ter se nevede naučimo marsičesa novega.

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Smrdokavra

Mednarodno priznana, večkrat nagrajena, belgijska pisateljica Amelie Nothomb nas v svojem romanu popelje v svoj svet; svet domišljije, skrivnosti, svet pravljic. Spremljamo odraščanje dveh otrok, njune prve korake, osvajanje govora, spoznavanje sovrstnikov, šolanje, ljubezen … A kaj, ko se otroka razlikujeta od sovrstnikov; deček je grd, deklica nenavadno lepa. V svojem fizičnem in intelektualnem smislu močno izstopata iz povprečja. Kot pravi avtorica; Ljudje do takšne izvenkategorične lepote niso ravno ravnodušni – povsem zavestno nanjo gledajo zviška. Skrajno grd človek lahko izvabi sočutje – skrajno lep izmami samo razburjenje, brez milosti. Ključ do uspeha je zmerna ljubkost, ki nikogar ne zmoti. Vsak po svoje rešujeta svojo stisko. Božidar s svojo bistrostjo, iskrivostjo in spretnostjo komuniciranja z drugimi zasenči svojo grdo pojavo. Odkrije svet ptic in občuduje njihovo plemenito ravnodušnost do človeka, ki ga pomirja. Lepa Trandavilja pa se, v svoji ranljivosti, zapre v svet odmaknjenosti in apatičnosti do drugih in ohrani notranjo moč. Kljub zelo življenjski in resni tematiki avtorici uspe z duhovitostjo, bistroumnimi opazkami in čarobnostjo oblikovati zgodbo, ki nas očara in vabi k razmisleku o drugačnosti in o ljubezni. Naše misli poletijo in komaj čakamo, kdaj se bosta »kraljevič« in »princeska« srečala.

Prispevala: Simona Pišorn, Osrednja knjižnica Celje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Mož, ki je umrl dvakrat

Četrtkov klub za umore na lovu za diamanti

Richard Osman, britanski televizijski voditelj, režiser in komik, je zaslovel s knjigo Četrtkov klub za umore. Mož, ki je umrl dvakrat, prinaša nove dogodivščine štirih starostnikov, ki živijo v naselju oskrbovanih stanovanj z imenom Sončni gaj. A Elizabeth, Joyce, Ibrahim in Ron še zdaleč niso običajni starostniki. Imajo namreč svojo skrivnost. Prosti čas preživljajo z razreševanjem starih zločinov v okviru Četrtkovega kluba za umore. Tokrat je pred njimi nov skrivnostni primer. V Sončni gaj se po pomoč zateče gospod, ki naj bi Martinu Lomaxu ukradel diamante v vrednosti 20 milijonov funtov. Martin, ki je povezan s kriminalnimi združbami po vsem svetu, je na lovu za njim. Elizabethin stari znanec zato prosi, da ga v Sončnem gaju skrijejo pred nevarnostjo. Kmalu zatem se zgodi dvojni umor in začne se lov na diamante, ki se mu seveda pridružijo tudi nabriti starostniki. V zgodbi se ves čas pojavljajo dvomi, ali sta umora le predstava za pobeg z diamanti in lagodno življenje? Naenkrat se v lovu za diamanti znajdejo starostniki, policisti, specialci, kriminalci in še marsikdo. Kdo izmed njih bo prvi našel diamante? Zabava ob branju je zagotovljena. Zgodba z nepričakovanimi zapleti in lovom na diamante pritegne ljubitelje kriminalnih romanov. Osmanovi starostniki so in bodo zagotovo marsikateremu bralcu segli do srca s svojo duhovitostjo in voljo do življenja. Kljub težavam, s katerimi se srečujejo, ostajajo mentalno in fizično aktivni, s čimer so lahko zgled marsikomu. Avtor ruši stereotipe o starejših, se iz njih pogosto norčuje, hkrati pa opozarja na problematiko starostnikov v družbi. Tako se v romanu srečamo z nasiljem nad starejšimi, demenco, soočanjem z izgubo bližnjega in osamljenostjo. S tem avtorjevo delo presega kriminalni žanr, saj se spretno poslužuje humorja in tudi družbene kritike. Richard Osman je že napovedal izid tretje knjige v seriji Četrtkov klub za umore, kar bo razveselilo mnoge bralce po svetu.

Prispevala: Eva Zadravec, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ob nastanku sveta

Za roman Ob nastanku sveta najlažje porečemo, da je roman o življenju in njegovih skrivnostnih zakonitostih, ki jih je marsikdaj težko (neredko celo popolnoma nemogoče) doumeti. Dogodki, ki jih v svojem zadnjem romanu opisuje Jančar, so v času in prostoru, v katera jih avtor postavi, izjemni, a drugače vseeno nekoliko vsakdanji, saj se lahko zgodijo kjerkoli in kadarkoli. Vedno in povsod. Prisotni so in dogajajo se, so se in se bodo. Včasih popolnoma neodvisno od nas, in največkrat se moramo zahvaliti sreči, ker so nas zaobšli. Za roman Ob nastanku sveta lahko tudi porečemo, da je roman o občutenju nekega časa. Nekega točno določenega obdobja in konkretnega prostora. Tega občutenja za razliko od dogodkov namreč ni moč prenesti. Preveč so specifični. Lastni zgodovini in karakteristikam nekega naroda. Za roman Ob nastanku sveta lahko porečem, da gre še za eno Jančarjevo literarno mojstrovino. Literarno mojstrovino, ki sicer ne bazira na neki veliki zgodbi, a te za svoje mojstrstvo niti ne potrebuje. Jančar pač zna, roman pa se prebere na dušek! Kresnik 2023?

Prispeval: Samo Roš, Osrednja knjižnica Celje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Polnoč na reki Grey

Zgodba bralca popelje v Anglijo, na začetek 19. stoletja. Osrednji lik je Rebecca Hunter, ki je leta dolgo skrbela za bolno mater. Po njeni smrti se zaobljubi, da bo ostala samska in brez otrok, saj nanje ne želi prenesti materine duševne bolezni, za katero verjame, da je dedna. V nepojasnjenih okoliščinah umre še njen brat Jacob, vse družinsko premoženje pa podeduje Lewis Browning, ki postane tudi Rebeccin skrbnik. Med ljudmi velja za nepriljudnega, nadenejo mu celo vzdevek Polnočni vrag. Rebecca je odločena, da bo raziskala, kako in zakaj je njen brat umrl. Prepričana je, da je za njegovo smrt odgovoren prav Lewis, a ko je prisiljena, da se s teto preseli v njegov dvorec Greybourne, začne počasi odkrivati, da si je o lastniku ustvarila napačno mnenje. Napetost v zgodbi se začne stopnjevati s še eno nepojasnjeno smrtjo in znajdemo se v napeti, berljivi kriminalki. Začinjena je z naraščajočo privlačnostjo in zaljubljenostjo med glavnima junakoma, za popestritev pa poskrbijo nepredvideni obrati v zgodbi, ki pripeljejo do nepričakovanega konca. Roman, ki bo všeč ljubiteljem Agathe Christie in Jane Austen obenem!

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Sobarica

Nita Prose je urednica številnih odličnih knjig, ki se je prvič preizkusila tudi kot pisateljica. Glavna junakinja je Molly, preprosta in naivna petindvajsetletnica, ki pa se v družbi težje znajde in ne razume slabih namenov ljudi. Sklepamo lahko, da ima eno od motenj avtističnega spektra. Po smrti nadvse ljubljene babice, pa vseeno svoje poslanstvo najde v delu sobarice. Je izredno natančna in se vsako jutro v službo poda z vnemo in veseljem. A njena rutina se prekine, ko med čiščenjem ene od hotelskih sob, naleti na umorjenega bogataša Charlesa. Stvari se še bolj zapletejo, ko policisti odkrijejo nečedne posle. Molly spozna, da niso vsi takšni, za kar se izdajajo in da nikakor ni vse tako, kot izgleda.

Prispevala:  Maja Car Marn, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Fižolozofija

V zdajšnjem svetu, ki je hiter, prehiter, nam vrtnarjenje omogoča zelo kompleksno sprostitev. In upočasnitev. Ni lepšega, kot svoje roke zakopati v zemljo in vanjo polagati semena, sadike. Potem, ko opravimo vse priprave. Sledi čakanje kaj bo pognalo, odgnalo, zrastlo. Z vrtom so se ukvarjali ne samo naši predniki, babice in mame, tudi mnogi filozofi so v vrtu našli mir, tudi navdih za umetniško ustvarjanje, pisanje. Ne gre samo za to, da pridelamo hrano, na vrtu gojimo tudi svoje misli, čeprav nam dostikrat vzgoja ne gre tako, kot bi želeli. Biti eno z vrtom sicer pomeni mnoge skrbi in odrekanja. Dež, toča, škodljivci, plevel, vse ima svoj smisel. Hkrati nas to spajanje uči potrpežljivosti in razumevanja narave in nas samih. Imeti vrt pomeni, da smo si od narave izposodili košček zemlje in zanj prevzeli odgovornost do vseh živih bitij, ki nanj zahajajo. Hrana z vrta je zagotovo obogatena z vsemi izkušnjami, ki smo jih med pričakovanji na plodove našega dela pridobili. Vrt je tako naš lastni učitelj sobivanja z vso živo in neživo stvarnostjo vesolja. Ko se umirimo, ko sprejmemo vse dejavnike, ki poleg nas vplivajo na ta košček zemlje, lahko začutimo radost, ki se skriva v magičnih dotikih rok z zemljo. Bogatejši smo za poglede, okuse, vonje, dotike in tudi petje ptic, brenčanje žuželk. Morda je prava beseda za vrtnarska opravila in vse, kar nam nudijo, to so umiritev ob delu, spremljanje rasti, ki je ne moremo prehiteti, privajanje čakanju ob skrbi za rastline, razmišljanje o tem, katere rastline se ljubijo in katerih ne gre saditi skupaj, posvetitev. Tudi meditacija.

Prispevala: Simona Solina, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo