Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Knjige

Sladko sanjaj

Ljudje pripovedujejo zgodbe, ki jih ne bi smeli povedati, pa ne zaradi zgodbe same, ampak zato, ker se enostavno ne bi smele zgoditi.

Obsesija. Posesivnost. Izprijenost. Morbidne fantazije. Bolni miselni eksperimenti. Kletka groze. Otroška pornografija. Pedofilija. Roslund se v romanu loteva izprijenega zločina v vsej svoji strahotnosti. Razpre nam vrata v ostudno bolan realni svet, kjer so pokvarjene črne človeške duše osredotočene na to, kako izmaličiti psiho otrok. Zanje so otroci brez čustev, zato jim »pomagajo« pri prevzgoji uma. Pedofili celo verjamejo, da bo nekega dne svet razumel in sprejel ljubezen med odraslim in otrokom. Kako lahko sploh razumemo, kaj se dogaja v umu tako globoko motenega človeka? Brezizrazni obrazi deklic, njihova otipljiva tesnoba in »prazne« oči, ki iz ječe lastnega uma hlastajo po svobodi in zdravi otroški igri – vsa ta srhljivost vznemirja in razburja detektiva Ewerta Grensa, ki s pomočjo ovaduha Pieta Hoffmanna, želi razkrinkati to več milijard dolarjev vredno industrijo organiziranega kriminala. Zato se infiltrirata v svet najtemnejše teme, v sprevrženo mrežo preprodajalcev, izmenjevalcev, posojevalcev in posiljevalcev otrok, na temni splet fotografij in posnetkov drobnih nemočnih zlorabljenih teles. Pravijo, da ljudje obstajajo, dokler drugi ljudje v to verjamejo. Ewert Grens je verjel, četudi je na tej mračni poti zašel v temo lastne notranjosti in osame, da je uvidel, da mora vsak v sebi najti varen kraj, kamor se zateče, ko čustva postanejo pretežka. S tem je rešil deklici.

Prispevala: Daša Medvešček, Goriška knjižnica Franceta Bevka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Nikogaršnji sin : avtobiografija brez meja

Duhovna oporoka

V Sloveniji in tudi po svetu znani slovenski pisatelj Boris Pahor je v sodelovanju z novinarko in pisateljico Cristino Battocletti leta 2012 izdal avtobiografijo v italijanskem jeziku z naslovom Figlio di nessuno. Knjiga je nastajala več kot dve leti, Cristina je iz Milana prihajala k Pahorju v Trst, beležila njegovo pripovedovanje, rezultat je dinamična in slikovita sinteza pisateljeve bogate, z drugo svetovno vojno travmatizirane življenjske poti. Zamejskega Slovenca, Tržačana Pahorja, so zaznamovali kar trije totalitarizmi – kot otroka fašistično izživljanje, kot mladega fanta grozljiva izkušnja interniranca v nemških koncentracijskih taboriščih, po vojni kot moža z družino komunistično šikaniranje. Biografija poleg opisov Pahorjevega vseživljenjskega političnega aktivizma, poznanega in ubesedenega v njegovem literarnem opusu, prinaša tudi marsikatero razkritje o avtorjevem osebnem življenju, ki je bilo presenetljivo razgibano in svobodomiselno. Pričujoči slovenski prevod vsebuje spremno besedo pisateljevega sina Adrijana Pahorja in v dodatku ganljivo pričevanje Battoclettijeve o Pahorjevih zadnjih trenutkih. Pisatelj se je poslovil leta 2022, doživel je častitljivih 109 let.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Pristan

Sestri Violet in Trudy živita v Sugar Bendu že vse svoje življenje. Preden ju je že zgodaj zapustila mama, ji je je morala Violet obljubiti, da bo vedno poskrbela za svojo mlajšo sestro in kot resno, odgovorno dekle svojo obljubo izpolnjuje tudi za ceno lastne sreče. Odpove se študiju in ostane doma. Ko se Trudy poroči z »najprijaznejšim človekom v okolici« in postane žrtev njegovega nasilja za štirimi zidovi, ji skuša Violet na vse načine pomagati, vendar ji niti policisti ne verjamejo in jo celo obtožijo klevetanja enega najbolj zglednih prebivalcev mesta. Nato se zgodi nekaj, kar Trudy odvzame glas, Violet pa se odpove tudi svoji sreči v ljubezni, ki jo je našla s policistom Frankom. Po štiridesetih letih sestri živita skupaj in v mestu vodita svojo trgovino, na dan pa začne prihajati skrbno skrita preteklost. Medtem v Sugar Bend pride tudi osemnajstletna Maya, ki po letih v rejniških družinah išče svoje mesto v svetu, kjer bo sprejeta in kjer bo našla svoj pristan. Avtorica nam je tako v branje ponovno ponudila zgodbo o trdnih medsebojnih vezeh, močnih ženskah, žrtvovanju in novih priložnostih.

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Zmagovalci

“Vse ima dve plati, eno vidimo druge pa ne.”

Švedski pisatelj Fredrik Backman s svojim dihjemajočim pisanjem navdušuje bralce po vsem svetu. Njegova saga Mi smo medvedi je postala izjemna uspešnica, po nekajletnem premoru pa smo dočakali zaključni del trilogije z naslovom Zmagovalci. V ospredju je rivalstvo med dvema mestecema sredi švedske divjine. Tako zeleni Björnstadt kot rdeči Hed živita za hokej in vse, kar je povezano z njim. A to ni samo zgodba o športu. Gre za veliko več. Backman z neverjetnim posluhom za psihologijo spleta pripoved o posameznikih in njihovih usodah, odločitve pa sprožajo verižne reakcije, ki tako ali drugače vplivajo na celo skupnost. Čeprav gre za sklepni del trilogije, je pisatelj v zgodbo vpletel ravno prav podatkov, da lahko sledimo dogajanju oz. jo beremo samostojno. Pretresljivo, izjemno branje, ki vabi k razmisleku, česa vsega smo sposobni ter kaj moramo žrtvovati, da premagamo osebne tragedije, ki v resnici nikoli niso samo posameznikove in odzvanjajo v skupnosti še dolgo časa po tem, ko so se zgodile.

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Pretežno jasno

Trpko in hudomušno hkrati

Avtorica romana je slovenska igralka, Barbara Cerar, prvakinja SNG Drama Ljubljana. Je tudi docentka za dramsko igro na AGRFT. Pretežno jasno je njen prvenec. Glavna protagonistka je dislektična Olga Vrabec Golob, ki namesto na potovanja hodi na umetne oploditve. Ko jo po desetih letih zaradi ljubice zapusti mož, se počuti obupano in ponižano. Še dobro, da jo pokonci držijo zabavni ter iskreni sosedje. Ti ji popestrijo vsakdan in tragični trenutki postanejo za odtenek lažji. Zgodba o Olgi je, kot je zapisal že Vinko Möderndorfer, življenjska in trpko duhovita. Avtorica je mojstrica besed, zgodba je polna pridevnikov, primerjav in prispodob. Odlično branje. Komaj čakamo njeno naslednjo knjigo.

Prispevala: Maja Car Marn, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Mogočni Stari hrast praznuje rojstni dan

Založnik o knjigi:

Mogočni stari hrast je medvedkovo najljubše drevo v gozdu. Ko medvedek izve, da bo hrast praznoval častitljivih 500 let, se odloči, da mu bo s svojo gozdno druščino pripravil posebno zabavo.

Knjiga je namenjena otrokom od 3. do 9. leta starosti.

Rezerviraj knjigo

Kit in babica

Založnik o knjigi:

Neke nevihtne noči babica Niku pripoveduje zgodbo o deklici in njenem kitu.
Zgodbo o prijateljstvu, ki presega generacije.

Pridružite se jima na ganljivi pustolovščini!

Slikanica je delo mednarodno nagrajenega avtorja Benjija Daviesa.

Knjiga je namenjena otrokom od 3. do 9. leta starosti.

Rezerviraj knjigo

Senca brez človeka : film v prozi

Nataša Konc Lorenzutti v svojem zgodovinskem romanu opisuje zgodbe v vojni ukradenih slovenskih dojenčkov in otrok, vključenih v Himmlerjev razvpiti program Lebensborn. Njihove matere so večinoma umrle v koncentracijskem taborišču v Auschwitzu. Bodoči nemški rejniki so jih popolnoma germanizirali in jih tako odtujili od svojih družin in domovine ter jim spremenili identitete. Roman Senca brez človeka je nastal po pričevanjih nekaterih še živečih otrok, ki so prehodili strašne poti številnih grozodejstev. Z otroci so ravnali mačehovsko, saj niso bili deležni ne čustvovanja in ne topline. Bili so žrtve nacističnega nasilja. Pretresljivi dogodki se prepletajo z ugrabitvami nedolžnih otrok in krutim poigravanjem z njihovo usodo. Resnične zgodbe vojnih sirot, o njihovem odvzemu svobode, kratenju osnovnih človekovih pravic ter uničenju brezskrbnih otroških sanj se bodo zagotovo globoko dotaknile slehernega bralca.

Prispevala: Mateja Kalc, Knjižnica Bena Zupančiča Postojna

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ministrstvo za prihodnost

Prihodnost se odvija zdaj

Podpisnice Pariškega podnebnega sporazuma na 29. konferenci pogodbenic v Bogoti leta 2024 zaradi neuspešnega reševanja področja ogljikovih emisij ustanovijo posebno Telo za izvajanje Sporazuma. Agencije, ki jo 2025 ustanovijo v Zürichu, se kmalu oprime ime Ministrstvo za prihodnost. Kmalu po začetku delovanja ministrstva se začnejo težave na planetu množiti. Katastrofe so vse pogostejše, priča smo strašnim sušam, poplavam. Vročinski valovi jemljejo milijone življenj. Živali in rastline izumirajo po tekočem traku. Morska gladina se dviguje. Emisije ogljikovih delcev v zraku dosežejo najvišje vrednosti v vsej zgodovini meritev. Podnebnih prebežnikov je vse več. Države se poskušajo organizirati vsaka po svoje, večina pa jih še vedno tišči glavo v pesek, skrbi jih le kapitalizem ter njegov vladar – denar. Na čelu Ministrstva za prihodnost je Mary Murphy. Z ekipo izjemnih strokovnjakov za različna področja skuša države po svetu spametovati in jih prisiliti k ukrepanju. Najtrši oreh so finančniki, nacionalne banke in zakonodajalci, ki se nikakor ne želijo odpovedati ogromnim dobičkom. Ko se začnejo tudi akcije Kalijinih otrok, skupine, ki v imenu planeta razstreljuje ladje, letala, elektrarne in uničuje vse, kar uporablja fosilna goriva, ko v Davosu zaprejo najbogatejše za teden dni v mesto, kot da bi jih ugrabili, se Mary vpraša, ali je to morda način, ki bi ga morali ubrati tudi pri njeni agenciji. Ko se o tem zaupa sodelavcu Badimu izve, da se to že dogaja. Badim je glede dejavnosti Črnega krila skrivnosten. Mary mu zaupa in to bi moralo biti dovolj, da njuno delovanje izzove uspehe pri doseganju ciljev Pariškega sporazuma. Mary po mukotrpnih poskusih prepriča največje bančnike v uvedbo ogljičnega kovanca, vrstijo se akcije naravovarstvenikov, prihaja do protestov, stavk. Ministrstvo uspešno vpelje novo platformo na internetu, ki postane shajališče borcev za ohranitev planeta. Nekatere od držav, med prvimi Indija, ki je zaradi vročinskih valov najbolj prizadeta, delijo domiselne rešitve z vsem svetom. Čeprav sprva za nižanje temperature na Zemlji v Indiji uporabijo geoinženiring, prav tako ga v ZDA uporabijo za končanje procesa taljenja ledenikov, se tekom desetletij začnejo kazati pozitivne spremembe. Bo to dovolj za rešitev planeta? Bo dovolj za sedem naslednjih generacij? Bo Ministrstvo sposobno izvleči svet iz blata? In Mary, bo končno lahko odšla v miren pokoj in uživala v Alpah? Žanrsko sodi Ministrstvo za prihodnost med znanstvenofantastične romane, ki se ukvarjajo s klimatskimi spremembami. Avtor se loteva ekoloških tem, ne prizanaša sedanjim političnim odločitvam in kapitalističnemu ustroju sveta, potrošništvu, bogatenju nekaj odstotkov prebivalcev Zemlje na račun vsesplošnega pomanjkanja za preostali svet. Pred nami je izjemno berljiva knjiga, neprizanesljiva do vseh, ki na svet še vedno gledajo skozi rožnata očala. In še nekaj: leto, ko je nastalo Ministrstvo, je pravzaprav že danes.

Prispevala: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Mojih 33 odprav : v najvišja in najbolj odmaknjena gorstva sveta

Biografija Vikija Grošlja je izjemna. Med drugim je vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in vodnik, ki je sodeloval na več kot tridesetih odpravah v izvenevropska gorstva. Pohvali se lahko z enajstimi vzponi na deset osemtisočakov in je prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade, med drugim tudi najvišje državno odlikovanje – častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne alpinistične dosežke, delo z mladimi ter prispevek k gorskemu reševanju. Alpinizem je zanj pustolovščina v najbolj plemenitem, najčistejšem in najbolj pozitivnem pomenu te besede. Svojo strast do plezanja uspešno združuje tudi z darom, ki ga ima za pripovedovanje in pisanje zgodb. Navdih za pisanje najnovejše knjige je bila jubilejna odprava na Himlung, leta 2022. Začutil je, da prihaja čas, ko bo svoje delovanje na odpravah v tuja gorstva počasi zaključil. S pomočjo dnevniških zapiskov nas popelje na dogajanje na 33 odpravah v najvišja in najbolj odmaknjena gorstva sveta. Izjemno branje in doživetja, ki bralcu narišejo nasmeh, pa tudi prikličejo solze in jemljejo dih z ganljivimi opisi in zapisi, ki jih lahko porodijo le resnično velike življenjske izkušnje. Besedilo dopolnjujejo arhivske fotografije, pospremil pa ga ja predgovor legende svetovnega alpinizma – Reinhold Messner.

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo