Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: poučno za odrasle

Darilo divjine

Elli Radinger je zaradi klica divjine zapustila nekdanje odvetniško življenje v rodni Nemčiji. Skoraj 30 let je velik del vsakega leta preživela v ameriškem narodnem parku Yellowstone, kjer je opazovala vedenje volkov. Njena knjiga Modrost volkov, ki je pri nas izšla leta 2019, je postala mednarodna uspešnica. Leto kasneje smo dobili prevod knjige Modrost starih psov, ki jo je navdihnilo petnajstletno sobivanje s psičko Shiro. Tako kot volkovi imajo v njenem življenju namreč pomembno vlogo tudi psi. Darilo divjine nas popelje v svet poln strasti do narave, divjine, živali in pustolovščin. Kot pravi sama avtorica je okužena z virusom divjine. Nemir v sebi lahko poteši le s tem, da gre tja ven, v divjino. Divjina ni nujno nekje daleč. Dovolj je, da prestopimo hišni prag in se odpravimo v gozd, k morju, na vrt, da začutimo stik z naravo, našo učiteljico in zdraviteljico.

Prispevala: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Hoja

Najboljše stvari v življenju so zastonj. Hoja je ena izmed njih.

Norveški pustolovec, založnik in pisatelj Erling Kagge je med letoma 1990 in 1994 osvojil severni pol, južni pol in Mount Everest ter tako postal prvi človek, ki je osvojil vse tri vrhove sveta. Torej od njega lahko pričakujemo, da ve, kaj hoja je. Bralec se z avtorjem sprehaja po straneh knjige in z njim išče odgovore na vprašanja kaj je hoja, od kod hodimo in kje je naš cilj. Človek je zaradi hoje pravzaprav postal to, kar je. Hoja mu je omogočala raziskovanje sveta in pridobivanje novih izkušenj. V sodobnem, hitrem svetu nas hoja upočasni in nas vrača nazaj k sebi in naravi.

Prispevala: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Stražar z neba

Pri pisanju prve knjige v zbirki Zgodbe slovenskih letalcev je avtor  Borut Podgoršek srečal veliko zanimivih ljudi. Pripovedovali so mu svoje izkušnje z letenjem, šolanjem in opravljanjem svojega poklica, vsi pa so bili vezani na letalstvo. Zbirati je začel osebne zgodbe in takoj spoznal, da je snovi za eno knjigo preveč, zato se je odločil, da bo napisal več knjig, ki bodo osvetlile preteklost slovenskega letalstva, a bodo v osnovi temeljile na osebnih zgodbah ljudi, ki so se poklicno zavezali letalstvu. Glavna junaka druge knjige z naslovom Stražar z neba, sta pilot France Bolhar in hidromehanik-strelec Pavlin Zule. Zanimivo je, da sta se njuni življenjski poti začeli prepletati že v otroštvu, saj sta živela v okolici Domžal. Oba sta obiskovala tudi II. državno realno gimnazijo v Ljubljani in splet okoliščin ju je pripeljal v Divulje pri Splitu, kjer sta zaključila Pomorsko letalsko šolo. Med prebiranjem knjige spoznamo življenjski poti dveh prijateljev, način življenja v pomorski šoli in opise pomembnih dogodkov. Predstavljen je običajen dan pomorskih letalcev, njihovi medsebojni odnosi, vrednote in nasploh njihov način razmišljanja. Opisani so njuni sošolci, kolegi in nadrejeni, med katerimi je bilo veliko Slovencev. Knjiga nam razkriva del preteklosti in je vsekakor zanimiva za širšo javnost, saj opisuje čas dvajsetih in začetek tridesetih let prejšnjega stoletja.

Prispevala: Tina Oman, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

Beremo skupaj

Rezerviraj knjigo

Hvalnica hoji

Hoja je zdravilo, ki bi ga zdravniki morali predpisovati na trajni recept.

Hoja na dveh nogah človeka opredeljuje kot vrsto. Avtor, irski nevroznanstvenik, nam v knjigi razloži mehaniko hoje in prednosti, ki jih predstavlja hoja po dveh nogah. Človeška vrsta se je namreč ravno s pomočjo postavljanja ene noge pred drugo razširila iz Afrike po celem svetu. Najnovejše raziskave šele zdaj razkrivajo, kako možgani in živčni sistem izvajajo magijo ravnotežja in krmarjenja našega notranjega »GPS sistema«. Sodoben način življenja nas vedno bolj sili v sedeč položaj. Hoja je dobra za naše mišice in držo, pomaga zaščititi in popraviti organe ter lahko upočasni ali zavrne staranje naših možganov. V gibanju razmišljamo bolj kreativno, razpoloženje se izboljšuje in raven stresa pada.

Prispevala: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Berem, da se poberem

Nominiranka za knjigo leta 2020 (nagrada knjižnega sejma)

Miha Kovač je profesor na oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na Filozofski fakulteti ter urednik in pisec knjig. Avtor knjige, Berem, da se poberem: 10 razlogov za branje knjig v digitalnih časih, ima ogromno izkušenj s knjigami tako v fizični obliki kot tudi digitalni. Sodeloval je v obširni mednarodni raziskavi Eread Cost v družbi kar 180 strokovnjakov s celega sveta, glavna tema pa je bila vpliv digitalnega gradiva na klasično gradivo. Knjiga, Berem, da se poberem, nam ponuja 10 razlogov za branje, saj le ti dokazujejo, da ima branje knjig številne pozitivne učinke. Možgani tako kot vsaka mišica potrebujejo “gibanje”, da ostanejo zdravi in uporabni tudi, ko dosežemo pozno starost. Z branjem se učimo, ne glede na to kaj beremo. Pridobivamo in skladiščimo nova znanja, ki nam bodo prišla prav. S knjigo se sprostimo, izboljšujemo spomin, vse to pa še veliko več boste izvedeli v knjigi, ki jo je skrbno napisal Miha Kovač.

Prispevala: Tina Škrokov, Knjižnica Koper

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo