Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: poučno za odrasle

Stražar z neba

Pri pisanju prve knjige v zbirki Zgodbe slovenskih letalcev je avtor  Borut Podgoršek srečal veliko zanimivih ljudi. Pripovedovali so mu svoje izkušnje z letenjem, šolanjem in opravljanjem svojega poklica, vsi pa so bili vezani na letalstvo. Zbirati je začel osebne zgodbe in takoj spoznal, da je snovi za eno knjigo preveč, zato se je odločil, da bo napisal več knjig, ki bodo osvetlile preteklost slovenskega letalstva, a bodo v osnovi temeljile na osebnih zgodbah ljudi, ki so se poklicno zavezali letalstvu. Glavna junaka druge knjige z naslovom Stražar z neba, sta pilot France Bolhar in hidromehanik-strelec Pavlin Zule. Zanimivo je, da sta se njuni življenjski poti začeli prepletati že v otroštvu, saj sta živela v okolici Domžal. Oba sta obiskovala tudi II. državno realno gimnazijo v Ljubljani in splet okoliščin ju je pripeljal v Divulje pri Splitu, kjer sta zaključila Pomorsko letalsko šolo. Med prebiranjem knjige spoznamo življenjski poti dveh prijateljev, način življenja v pomorski šoli in opise pomembnih dogodkov. Predstavljen je običajen dan pomorskih letalcev, njihovi medsebojni odnosi, vrednote in nasploh njihov način razmišljanja. Opisani so njuni sošolci, kolegi in nadrejeni, med katerimi je bilo veliko Slovencev. Knjiga nam razkriva del preteklosti in je vsekakor zanimiva za širšo javnost, saj opisuje čas dvajsetih in začetek tridesetih let prejšnjega stoletja.

Prispevala: Tina Oman, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

Beremo skupaj

Rezerviraj knjigo

Hvalnica hoji

Hoja je zdravilo, ki bi ga zdravniki morali predpisovati na trajni recept.

Hoja na dveh nogah človeka opredeljuje kot vrsto. Avtor, irski nevroznanstvenik, nam v knjigi razloži mehaniko hoje in prednosti, ki jih predstavlja hoja po dveh nogah. Človeška vrsta se je namreč ravno s pomočjo postavljanja ene noge pred drugo razširila iz Afrike po celem svetu. Najnovejše raziskave šele zdaj razkrivajo, kako možgani in živčni sistem izvajajo magijo ravnotežja in krmarjenja našega notranjega »GPS sistema«. Sodoben način življenja nas vedno bolj sili v sedeč položaj. Hoja je dobra za naše mišice in držo, pomaga zaščititi in popraviti organe ter lahko upočasni ali zavrne staranje naših možganov. V gibanju razmišljamo bolj kreativno, razpoloženje se izboljšuje in raven stresa pada.

Prispevala: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Berem, da se poberem

Nominiranka za knjigo leta 2020 (nagrada knjižnega sejma)

Miha Kovač je profesor na oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na Filozofski fakulteti ter urednik in pisec knjig. Avtor knjige, Berem, da se poberem: 10 razlogov za branje knjig v digitalnih časih, ima ogromno izkušenj s knjigami tako v fizični obliki kot tudi digitalni. Sodeloval je v obširni mednarodni raziskavi Eread Cost v družbi kar 180 strokovnjakov s celega sveta, glavna tema pa je bila vpliv digitalnega gradiva na klasično gradivo. Knjiga, Berem, da se poberem, nam ponuja 10 razlogov za branje, saj le ti dokazujejo, da ima branje knjig številne pozitivne učinke. Možgani tako kot vsaka mišica potrebujejo “gibanje”, da ostanejo zdravi in uporabni tudi, ko dosežemo pozno starost. Z branjem se učimo, ne glede na to kaj beremo. Pridobivamo in skladiščimo nova znanja, ki nam bodo prišla prav. S knjigo se sprostimo, izboljšujemo spomin, vse to pa še veliko več boste izvedeli v knjigi, ki jo je skrbno napisal Miha Kovač.

Prispevala: Tina Škrokov, Knjižnica Koper

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo