Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: poučno za odrasle

Strto srce : osebno in znanstveno popotovanje

Raziskovalna novinarka in pisateljica z uspešno kariero Florence Williams je imela na prvi pogled vse, kar življenje lahko ponuja. Njeno varno družinsko zavetje se je hipoma porušilo, ko ji je mož po skoraj treh skupnih desetletjih povedal, da jo zapušča, saj mora poiskati svojo sorodno dušo. Začetni šok postane globoka srčna bolečina, ki preraste v otipljivo fizično bolečino in bolezen. In Florence se ob praznovanju abrahama znajde na najbolj kritični življenjski prelomnici. Odločila se je, da bo poiskala z znanstvenimi spoznanji podprte odgovore na to, kako ozdraviti strto srce. Pomoč je tako med drugim iskala v nevrogenomiki, eksperimentalni psihologiji, naravnih zdravilih, psihedeličnih drogah, raznovrstni družbi in naravi. Ustvarila je navdihujoč, ganljiv in berljiv priročnik, ki je tako izjemno in dobrodošlo branje prav zaradi iskrenosti in odločenosti, da s svojo trpko izkušnjo pomaga mnogim, ki se soočajo s podobnimi življenjskimi brodolomi. Za svoje delo je prejela tudi prestižno nagrado ameriškega združenja PEN za najboljšo znanstveno knjigo leta 2023.

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Človeško telo : vodnik za stanovalce

Ali veste, kje je vranica in kaj počne? Kolikokrat na dan vdihnete, pomežiknete ali pogoltnete? Večina ne pozna natančnih odgovorov na ta vprašanja, saj nam o tem ni treba razmišljati. Naše telo to počne samo, neprestano, iz dneva v dan. Z njim se začnemo podrobneje ukvarjati šele, ko gre kaj narobe. Ko je Bill Bryson odkril, da ima samo eno ledvico, je sklenil, da mora o človeškem telesu izvedeti še več. In res mu je uspelo. V knjigi nam predstavi človeško telo in bolezni, ki nas tarejo. Besedilo popestri z zgodbami o odkritjih, o bolj in manj uspešnih zdravnikih ter njihovih (ne) uspešnih načinih zdravljenja (verjetno smo vsi veseli, da puščanje krvi ni več v modi). Opomni nas tudi na spregledane in pozabljene posameznike, ki so pomembno vplivali na razvoj medicine. Ena izmed teh je Nettie Stevens, ki je odkrila kromosom Y (dolga leta se je odkritje pripisovalo Edmondu Beecherju Wilsonu, ki je do odkritja prišel v skoraj istem času). Za konec pa … Če bi vam naročili, da narišete srce, kakšnega bi narisali? Ste se kdaj vprašali, zakaj srce narišemo v obliki srčka (❤️)? V taki obliki se je prvič pojavilo na slikah v severni Italiji, v zgodnjem 14. stoletju. Nihče ne ve, zakaj. Tako kot še vedno ne vemo vsega o človeškem telesu.

Prispevala: Ana Kosič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Kako ostati priseben v dobi delitev

Elif Shafak, britansko-turška pisateljica in politologinja, pa tudi zagovornica človekovih pravic in svobode govora, je avtorica številnih knjig. Pri nas jo poznamo predvsem kot romanopisko, tokrat je pri založbi Sanje izšla njena zbirka esejev. V njih se dotika različnih aktualnih tem, kot so izseljenstvo, domovina, pandemija, družabna omrežja, pa tudi notranjih občutkov, ki nas danes vse bolj prevevajo, kot npr. tesnoba, jeza, razočaranje. Vse skupaj preplete z osebnimi izpovedmi iz svojega otroštva in mladosti. Eseje beremo kot vodnik po družbenem dogajanju v 21. stoletju. V njenih opisih čustvenega, duševnega in družbenega stanja se prepoznamo. Prepoznamo se kot državljani svoje države, državljani sveta, ženske, moški, mladi in starejši … Vsi, ki nam je na svetu lepo, hkrati pa z dvomom razmišljamo o prihodnosti. Z zanosom prebiramo njene melodične, a preproste besede, ki jih mestoma podkrepi s citati znanih mislecev in avtorjev. In čeprav se nam dozdeva, da so se vrednote moderne družbe že pregloboko potopile, nam njeni pozivi k strpnosti, modrosti in empatiji vlijejo nekaj upanja v prihodnost naše družbe.

Prispevala: Franka Koren, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Toksični ljudje : osvobodite se ljudi in navad, ki vam grenijo življenje

Prej ali slej se vsi srečamo z ljudmi, ki so težavni ali celo toksični – poudarjajo naše šibkosti, nas trpinčijo, delajo nezadovoljne ali nam preprosto jemljejo voljo do življenja. Argentinski psiholog je s pomočjo strokovnega znanja in izkušenj pripravil priročnik, v katerem je zbral nekaj orodij, da se lahko bolj uspešno spopadamo s tovrstnimi posebneži. Med drugim nas tako opremi za spopad z obtoževalci, zavistneži, nasilneži, psihopati, opravljivci, manipulatorji in nergači. Opominja nas, da je smisel življenja v naših rokah in na nas samih je, da ga oblikujemo in živimo tako, da bomo srečni in zadovoljni. Čas je namreč, da se znebimo občutkov krivde in se osvobodimo kritik, ki jemljejo energijo. Še posebno takrat, kadar smo sami sebi največji kritik.

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Umirjenost je ključ

Ryan Holiday je ameriški motivator, medijski strateg in pisec. Pri devetnajstih je prekinil študij, da bi kot vajenec začel delati pri Robertu Greenu, avtorju vplivnih knjižnih uspešnic. Napisal je deset knjig, kot strateški svetovalec sodeluje s številnimi avtorji knjižnih uspešnic, med njimi sta Neil Strauss in Tony Robbins, s televizijskimi in političnimi voditelji, športnimi trenerji in z vrhunskimi športniki. Njegove trženjske modele uporabljajo podjetja, kot so Twitter, YouTube in Google. V slovenščino sta do zdaj že prevedeni njegovi knjigi Ego je naš sovražnik in Ovira je pot. S tretjo knjigo se po zimzelene modrosti vrača v zgodovino, vse do antike in analizira širok nabor največjih mislecev, od Konfucija do Seneke in od Marka Avrelija do Leonarda da Vincija. Umirjenost je ključ, ki nam omogoča jasno razmišljati, videti širšo sliko, sprejemati težke odločitve, obvladovati čustva, urejati napete situacije, vzdrževati odnose, graditi dobre navade, biti produkiven in dobro telesno pripravljen ter občutiti izpolnjenost. V knjigi beremo o zgodbah in strategijah ljudi, ki so se trudili uspešno delovati sredi vsega hrupa in odgovornosti življenja in med tem doseči umirjenost. To so zgodbe oseb kot so John F. Kennedy, Ana Frank, kraljica Viktorija, Tiger Woods, Sokrat, Napoleon … Avtor črpa iz poezije, romanov, filozofskih besedil in znanstvenih raziskav. Da dosežemo umirjenost, se moramo osredotočiti na tri navidezno ločena, a še kako povezana področja: um, telo in dušo. Na ta tri poglavja je v grobem razdeljena tudi pričujoča knjiga, ki pa se vsakega izmed področij tudi pobližje dotakne in ponudi vpogled v to, kako zmanjšati motnje in vznemirjenja, ki onemogočajo umirjenost.

Prispevala: Miša Javornik, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Draga Kristina : zgodba urednice in pisateljice Kristine Brenkove

Slovenska urednica, pisateljica in prevajalka Kristina Brenkova (1911-2009) se je v založbi Mladinska knjiga zaposlila leta 1949, kjer je delala do upokojitve. Prevzela je urednikovanje otroške literature, vse od začetka je bil njen cilj ponuditi otrokom nadpovprečne slikanice, ki so jih ustvarjali naši najboljši ilustratorji in pisatelji, znala je izbrati tudi najkvalitetnejša dela iz svetovne zakladnice. Polna drznih idej in sodobnih pogledov (doktorirala je iz psihologije) je navdihovala umetnike ter z njimi vzpostavljala omikane, prisrčne vezi, kar v Sloveniji po drugi svetovni vojni ni bilo ravno v navadi. Pričujoča monografija, ki je izšla ob 110. obletnici Kristininega rojstva, s prispevki mnogih eminentnih imen slovenske literature in ilustracije, s katerimi je Brenkova sodelovala, zaobjame ne le odličnost in pomembnost njenega dela, njene značajske lastnosti, pač pa tudi ambivalentnost tistega časa, v katerem ni bilo lahko balansirati. Knjiga vsebuje fotografije iz življenja urednice, slikanic, ki so se duš malih bralcev pionirčkov tako dotaknile, korespondenco, ki jo je Kristina vodila z ustvarjalci, ki so jo cenili. Kristina Brenkova je za svoje delo prejela številne nagrade in priznanja. Knjigo sta zasnovala in uredila Alenka Veler in Andrej Ilc, leposlovje pa izbrala Irena Matko Lukan: v Mladinski knjigi nadaljujejo tradicijo presežnega v izdajah knjig za otroke in mladino.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Izbira : celo v peklu lahko zraste upanje

Edith Eger je bila madžarska telovadka in balerina, ko so jo leta 1944 pri šestnajstih letih skupaj z družino odpeljali v Auschwitz. Njo in sestro so ločili od staršev, ki so izgubili življenje v plinski celici. V taborišču je morala preživeti nepredstavljive izkušnje, med drugim je morala plesati za Josefa Mengeleja. Zloglasni angel smrti ji je vrgel štruco kruha, ki si jo je razdelila s sojetnicami. Po osvoboditvi taborišča so jo komaj živo izvlekli izpod kupa trupel. Grozote holokavsta Edith niso zlomile. Pravzaprav so ji pomagale, da se je spet naučila živeti s pravo življenjsko močjo. Okrevala je, si ustvarila družino in se preselila v Ameriko. Postala je učenka Viktorja Frankla in pri petdesetih doktorirala iz klinične psihologije. Po desetletjih skrivanja preteklosti se je zavedla, da je treba zaceliti rane, spregovoriti o grozoti, ki jo je preživela in da je odpuščanje pot do ozdravitve. Ni želela več živeti v ječi preteklosti. Biti svoboden namreč pomeni živeti v sedanjosti.

Prispevala: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Seveda te imava rada… : sedaj pa pojdi v svojo sobo

Nagrajevanje in kaznovanje se pri vzgoji otrok zdita smiselni, a težava nastane, kadar ne pride v poštev niti eno niti drugo. Diplomirana psihologinja, predavateljica in družinska terapevtka z dolgoletnimi izkušnjami na področju svetovanja je šla korak dlje. Ugotovila je, da se pristop nagrade in kazni preprosto ne ujema z naravnim obnašanjem živali in ljudi. Opozarja nas, da je cilj starševstva v tem, da smo svojim otrokom v oporo pri pridobivanju izkušenj v različnih družbenih situacijah na družbeno sprejemljiv način. Priročnik je prava zakladnica psihološkega znanja, ponuja vrsto praktičnih napotkov in idej, kako ravnati v konkretnih situacijah. Popelje nas od prvih začetkov z novorojenčkom do časa, ko otroci odrastejo in se že počasi osamosvojijo. Med drugim tako najdemo odgovore na vprašanja, kako se spopasti s trmarjenjem, medvrstniškim nasiljem, kako biti dosleden pri izvajanju vzgojnih ukrepov ter nenazadnje, kako navaditi otroke na red in samodisciplino. Psihološko znanje in teorija sta podkrepljena z resničnimi, včasih tudi zabavnimi dogodki iz družinskega življenja, v katerih se starši zlahka prepoznamo. Starševstvo je resnično najpomembnejše na svetu, a nihče nas tega ne nauči. Predstavljeni priročnik je odlična spodbuda in pripomoček, da se poučimo, kako postati boljši starši ter svoje otroke vzgojimo v prijazne in dobrosrčne ljudi, ki bodo družbi, družini in prijateljem v veselje. Prevod dela: Of course i love you … now go to your room!. , 1.000 izv., Dodatek k nasl. na ov.: … zdaj pa pojdi v svojo sobo.

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Darilo divjine

Elli Radinger je zaradi klica divjine zapustila nekdanje odvetniško življenje v rodni Nemčiji. Skoraj 30 let je velik del vsakega leta preživela v ameriškem narodnem parku Yellowstone, kjer je opazovala vedenje volkov. Njena knjiga Modrost volkov, ki je pri nas izšla leta 2019, je postala mednarodna uspešnica. Leto kasneje smo dobili prevod knjige Modrost starih psov, ki jo je navdihnilo petnajstletno sobivanje s psičko Shiro. Tako kot volkovi imajo v njenem življenju namreč pomembno vlogo tudi psi. Darilo divjine nas popelje v svet poln strasti do narave, divjine, živali in pustolovščin. Kot pravi sama avtorica je okužena z virusom divjine. Nemir v sebi lahko poteši le s tem, da gre tja ven, v divjino. Divjina ni nujno nekje daleč. Dovolj je, da prestopimo hišni prag in se odpravimo v gozd, k morju, na vrt, da začutimo stik z naravo, našo učiteljico in zdraviteljico.

Prispevala: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Hoja

Najboljše stvari v življenju so zastonj. Hoja je ena izmed njih.

Norveški pustolovec, založnik in pisatelj Erling Kagge je med letoma 1990 in 1994 osvojil severni pol, južni pol in Mount Everest ter tako postal prvi človek, ki je osvojil vse tri vrhove sveta. Torej od njega lahko pričakujemo, da ve, kaj hoja je. Bralec se z avtorjem sprehaja po straneh knjige in z njim išče odgovore na vprašanja kaj je hoja, od kod hodimo in kje je naš cilj. Človek je zaradi hoje pravzaprav postal to, kar je. Hoja mu je omogočala raziskovanje sveta in pridobivanje novih izkušenj. V sodobnem, hitrem svetu nas hoja upočasni in nas vrača nazaj k sebi in naravi.

Prispevala: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo