Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: leposlovje za mladino

Počitnice samo z očkom

Odtujen očka se zbliža z invalidno hčerko.

V spodnjem odlomku, v pismu, ki ga je napisala deklica Maja, je lepo povzeta počitniška dogodivščina nje in njenega očka. Pred tem pa: Maja ima “lene noge” in je na invalidskem vozičku (poimenuje ga Max), z mamico živita sami, očka je zelo zaposlen, vidi ga le tu in tam in takrat jo zasipa z bogatimi darili. Nekoč pa jo preseneti, povabi jo na počitnice v mondeno počitniško hišico z bazenom. A načrte jima prekrižajo okoliščine, za katere je kriv neodgovorni oče. Vendar z Majinim pogumom, odločnostjo in srčnostjo rešita počitnice. In njun odnos! Prevod dela: Ferien nur mit Papa.

“Dragi gospod lastnik hiše,
moj očka je z avtom po neumnosti zgrešil smer. Zato sva morala stanovati v koči. Bilo je zelo lepo. Le na začetku je bilo nekoliko umazano. Dobro sva počistila. Pojedla sva vse konzerve. Tudi sveč ni več. Očka je zakuril stol, ni ga več. Žal nama je. Tudi mačke ni več. Ime ji je Miška. Vzela jo bova s seboj. Upam, da vam gre dobro in da boste veseli rož. Te sva pustila tukaj. Hvala za vse.
Lepe pozdrave od Maje in očka.

Prispevala: Tamara Jesenovec, Cankarjeva knjižnica Vrhnika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Sonce med prsti

Ne bi si mogla biti bolj različna

Dario je razredni »huligan«, upornik, ki na šoli vedno zakuha kaj neprijetnega. Ravnatelj mu kot vzgojno kazen dodeli v varstvo Andyja, tetraplegika, priklenjenega na invalidski voziček, ki komaj lahko spregovori kakšno besedo. Kljub začetni jezi se Dario na potrpežljivega, dobrovoljnega invalida naveže, tudi Andy se zabava v njegovi družbi. Ko Dario vidi, kako silno si Andy želi sonca in narave, nekega dne z njim pobegne k morju, v San Vicenzo. Tam prebiva Dariov ločeni oče, na katerega je bil fant kot otrok zelo navezan, upa na ponovno zbližanje z njim. Kratko, dogodivščin polno potovanje pomeni za oba fanta svojevrstno katarzo, ki bo obema pozitivno spremenila življenje. Toplo, nenavadno pripoved o osebnostni rasti ter o brezpogojnem sprejemanju drugačnosti velja prebrati kot priročnik za vzgojo srca.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Sončnica

V mladinskem romanu Sončnica si glavni vlogi izmenjujeta petnajstletna Ajda in Voranc, ki sta sošolca, soseda in prijatelja že od malih nog. Ajda živi s staršema v novogradnji, ki jo je zasnoval in zgradil njen oče arhitekt. Voranc pa živi skupaj z mamo v stanovanju v sosednjem bloku, očeta je izgubil, ko je bil še majhen. Najprej spoznamo odnos med najstnikoma in v šoli, pa tudi dinamiko med družinama Ajde in Voranca. Ko se v razpadajočo vilo v njihovi ulici naseli klošarka oziroma, če uporabimo prijaznejšo besedo, brezdomka, se začne dogajanje zapletati. Ženska ju kliče ljubček in ljubica ter skuša z njima vzpostaviti stik. Ajda se je sprva boji, Voranc pa je bolj rahločuten in ga gospa s svojo drugačnostjo hitro pritegne. Ko pri slovenščini dobijo nalogo, da morajo pripraviti predstavitev teme, ki jih zanima, se Voranc takoj odloči, da bo tema Ljudje z roba. V nalogo seveda vključi tudi Ajdo, saj je to naloga za dvojice. Ajdo Vorancova odločitev vznemiri in šokira, a se kmalu sprijazni in ne samo to, tudi navduši se. Da bi opravila nalogo, se odločita, da bosta gospo obiskala in z njo opravila intervju. Ker ne uspeta izvedeti njenega imena, jo poimenujeta kar Sončnica, saj nosi na pokrivalu večinoma zataknjene cvetove sončnic. Kmalu ugotovita, da je Sončnica nekaj posebnega, govori v rimah in spoznata, da je živela tudi na Švedskem. Tudi knjiga Pika Nogavička in njena vila Čira čara se uspešno spleteta v njeno zgodbo. Zanjo sta otroka kot Anica in Tomaž iz knjige, prijazna in iskrena otroka. Ko jima skupaj podari star izvod knjige Pika Nogavička, zanju pripravi pogodbo s katero se dogovorita, da bo knjiga pri vsakem pol leta. Ima pa Sončnica kup težav, ki so jo tudi spravile na cesto. V razpadajoči vili si najde dom, ki ga je vedno iskala oziroma pogrešala. Hkrati pa spoznamo, da se tudi otroka spoprijemata vsak s svojimi stiskami. Voranc o smrti očeta sploh ne govori, Ajda pa se sooča z motnjami hranjenja in nerazumevanjem staršev. V ospredju je vsekakor odraščanje, sprejemanje drugačnosti in soočanje s težavami, o katerih se ne govori. Knjigo zaokroži dr. Lea Šugman Bohinc s spremno besedo Stvari niso takšne, kot so videti, kjer je poglobljen pogled na problematiko, ki je izpostavljena v knjigi.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Bratov kožuh

Brat za vedno, z vesoljem v očeh, pa čeprav drugačen!

Sprva živijo skupaj, kot normalna družina, čeprav je starejši sin drugačen. To so: oče, mama, Lucien in trinajstletni Brian. Vendar ne gre, starša ne zmoreta, zato Luciena nastanijo v ustanovi za otroke s posebnimi potrebami. Briana po ločitvi vzame oče in skrbi zanj, če bi to lahko tako imenovali, saj je največkrat prepuščen sam sebi in novemu sosedu Emilu. Živita v prikolici, na robu preživetja, iz dneva v dan. Po spletu nenavadnih okoliščin oče Luciena vzame za nekaj časa v domačo oskrbo. Ker ga cele dnevi ni doma, je skrb za brata naložena Brianu. Med bratoma se stke posebna vez, skupaj premagujeta ovire. Brian ljubeče skrbi za Luciena, le on razume njegove glasove, le on ve, da veliki brat z njegovo pomočjo zmore in za hip pomisliš, da Brian sploh ni več otrok. Brian je svojemu bratu kot kožuh, varuje ga. Kot vse zgodbe življenja, se tudi ta zaplete… Zgodba za odrasle in mladostnike nam pomaga najti smisel, preseže strahove in predsodke ter s svojim humorjem prinese lepoto, veselje… Kljub vsemu.

Prispevala: Zdenka Krautič, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Gremo mi v tri krasne

Gremo mi v tri krasne je roman o mladostnikih, ki jih starši med poletnimi počitnicami pošljejo na tabor za zdravljenje različnih sodobnih odvisnosti. Seveda ne gredo na tabor prostovoljno, zato so besni na starše in na cel svet. Njihove težave pa imajo vendarle skupni imenovalec: internet, igranje računalniških igric, pretirana uporaba mobilnega telefona, zasvojenost z družbenimi omrežji, prenajedanje, hujšanje in obsedenost s telesom, skratka, vsak otrok v zgodbi se spopada z izzivi, ki jih prinaša sodobna družba, pa mu družina ne zna in ne zmore pomagati.

Knjiga se bo dotaknila otrok in mladostnikov, tudi če nimajo težav kot protagonisti romana, saj je to svet, ki ga dobro razumejo in jim je blizu. Predvsem pa jo priporočam v branje staršem, da bodo svoje otroke bolje razumeli in ob takšnih zasvojenostih ukrepali, preden se razrastejo.

Prispevala: Saša Ambrožič, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

Beremo skupaj

Rezerviraj knjigo

Ime vetra : prvi dan kraljemorčeve kronike

“V mesečini sem stopal po krajih, o katerih drugi nočejo govoriti niti podnevi. Govoril sem z božanstvi, ljubil ženske in pisal melodije, ob katerih začno pevcem liti solze. Nemara ste slišali zame.”

Prvenec ameriškega pisatelja sledi tradiciji visoke fantazije, v katero spadajo tudi dela J.R.R. Tolkiena, Ursule Le Guin in G.R.R. Martina. Mlademu Kvtohu zle sile ubijejo starše in vse, ki jih ima rad. Odrašča v krutem in negostoljubnem okolju, iz katerega se reši z odhodom na Univerzo, iz katerega izrazito izstopa ter hitro postane predmet govoric in junak mnogoterih zgodb. Kljub mladosti se zapriseže, da bo temne sile, ki so mu odvzele starše, poiskal in uničil. Zveni znano? Morda je zgodbena linija zares od daleč podobna tisti iz cikla o mladem čarovniku Harryju Potterju, pa vendar zgodba ponuja mnogo več kot le to. Kvothe, ki ga že od mladih nog uvajajo v veščino “čutenjstva”, se želi naučiti Imena vetra, da bi našel in uničil skrivnostne Čendrijance, ki živijo v mitih in pripovedkah … Opisi sveta krutosti, ki vlada tako v mestu, kjer je Kvothe pred vstopom v Univerzo prisiljen za preživetje krasti in beračiti, kot v sami Univerzi, se mešajo z liričnimi opisi Kvothove ljubezni do znanja, pripovedk in glasbe, tako da se bralec nehote scela potopi v nenavadni svet, kot ga pred nami ustvarja pripovedovalec. Ime vetra je uvodni roman cikla Kraljemorčeve kronike, nadaljevanja pa že nastajajo.

Prispevala: Nastja Hafnar, Knjižnica Miklova hiša Ribnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Zrcalka. Knj. 1, Zimska zaročenca

Zrcalka je prvenec francoske pisateljice, za katerega je prejela več priznanj in je prvi od štirih romanov, ki jih je avtorica umestila v bogat fantastičen svet. Glavna junakinja romana je Ofelija, svojstveno dekle, ki se skriva za očali, dolgimi, neukročenimi lasmi in nenavadnim šalom. Čeprav o sebi meni, da je dobra le za branje, ima prav posebne sposobnosti. Zmore namreč potovati skozi zrcala in le dotik je dovolj, da podoživi preteklost kateregakoli predmeta. Je nekoliko staromodna in zadržana, edini kraj, kjer se počuti živo, pa je muzej, v katerem dela kot skrbnica. Tam se v družbi razstavljenih predmetov počuti odlično, čeprav zaradi njene nespretnosti večkrat kakšna stvar konča na tleh. Ko starši kljub njenemu nasprotovanju sprejmejo nepričakovano poročno ponudbo, se Ofelijino življenje docela spremeni. Prisiljena je v to, da v nepredirno črni noči zamenja gostoljubnost rodne Anime za polarni mraz Pola, zavitega v debelo odejo snega, ki ga razpihujejo pošastni vetrovi. Med spoznavanjem krutega okolja in njegovih (še krutejših) prebivalcev gora vprašanj, ki jo begajo, le še raste. Kakšno bo njeno življenje po poroki? Zakaj se mrki Thorn želi poročiti prav z njo? Ali so svarila njenega mrkega in redkobesednega zaročenca o nevarnostih, ki prežijo nanjo, upravičena? Kljub previdnosti se ji opozorila namreč zdijo pretirana, a izkaže se, da je Pol nevarnejši, kot je predvidevala. Kaj hitro zasluti, da v novem svetu ni prav nič takšno, kot se zdi. Ali lahko v svetu slepil, škodoželjnosti in zlodejstev sploh komu zaupa?

Prispeval: Gregor Korošec, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Preživetje

Mladinski survivior

Naslov pustolovsko-kriminalnega romana Preživetje nas najprej spomni na razne Survivor šove. Ko pa začnemo brati zgodbo šestnajstletnega Simona, nas preseneti prometna nesreča, ki uspešnemu in perspektivnemu bodočemu smučarskemu asu postavi življenje na glavo. Nato v ospredje pride tekmovalni duh med očetom in sinom, ki sta do nesreče skupaj uživala v športu in raznih aktivnostih. In prav to rivalstvo in dokazovanje sta razloga, da se Simon odloči, da bo očetu dokazal, da ni reva in strahopetec samo zato, ker se njegova smučarska pot ne bo nadaljevala po očetovih željah. Za izziv si postavi preživetje enega meseca v gozdu, daleč od civilizacije, brez vsega. S seboj vzame nož, sol in pribor za netenje ognja. Življenje v gozdu je samo po sebi izziv. Iskanje hrane, pripravljanje bivakov in razne gozdne nezgode Simona povsem zaposlijo. Ko po nekaj tednih v gozdu sreča enajstletno dekle Janjo, se stvari še bolj zapletejo in postanejo mešanica pustolovščine in kriminalke.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.s

Rezerviraj knjigo