Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: leposlovje za mladino

Kričeče stopnišče

Gremo na lov na duhove!

Lucy Joan Carlyle, sedma deklica v družini, je agentka z nadpovprečnim Talentom. To pomeni, da lahko vidi, sliši ali na kakšen drugačen način zaznava prisotnost duhov in jih zato lahko preganja, kar počne že od svojega osmega leta. Kar je dobro. Posebej zato, ker se je rodila v Angliji, kjer imajo že več let težave s Problemom, ki se je razširil tudi že naokrog po otočju in tako je povsod prisotnih vedno več bolj ali manj nevarnih duhov, ki vznemirjajo prestrašeno prebivalstvo. Dela za spiritistične preiskovalne agencije, ki se ukvarjajo z analizo in odpravljanjem strašenj na terenu, tako zlepa ne zmanjka. Na eni izmed takšnih operacij preganjanja obiskovalca iz stare hiše, in z »obiskovalcem« ne mislim nadležnih obiskov, ampak duha, skupaj z agenti Lockwood & Co. Lucy odkrije duha umorjenega dekleta in se odloči, da bo našla in razkrinkala njenega morilca. In tako se začne divja, nepredvidljiva in na trenutke srhljiva pustolovščina, ki poveže agente, utrdi njihovo prijateljstvo in na kocko postavi vse.

Kričeče stopnišče je prva knjiga v zbirki Lockwood & Co. Po knjigah je posneta serija.

Prispevala: Sabina Zore, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ej, poslušaj!

Mladinski roman, ki predstavlja, kako je biti petnajstletni priseljenec.

Mladinski roman norveškega pisatelja Gulraiza Sharifa, se dotika vprašanj predsodkov in iskanja identitete v dobi odraščanja. Po eni strani spremljamo petnajstletnega Mahmuda, sina priseljencev iz Pakistana. Na Norveškem je drugače kot v Pakistanu, predsodki pred priseljenci pa so vseeno prisotni. Njegov mlajši brat Ali (oziroma Alja) pa se ukvarja s svojo identiteto. Sin Pakistanca postane hči Pakistanca. To je za razmere v Pakistanu nekaj nezaslišanega. Pravi moški je vendar pravi moški. Na Norveškem pa sicer vladajo bolj demokratične razmere, čeprav je res, da je vsaka drugačnost kljub vsemu zaznamovana z vsaj malo predsodki. Priseljenci niso najbolj dobrodošli, družijo se med seboj in težko vstopajo v norveške kroge. Vedno nekje v ozadju tli, da ne  živijo v svoji domovini. Kakšne so razlike med življenjem na Norveškem in življenjem v Pakistanu se zelo dobro pokaže, ko Mahmudovo družino obišče očetov brat oziroma stric iz Pakistana. Ob obisku namreč spoznava kulturne razlike. Tako stric, kot tudi Mahmudova mama in oče dokažejo, da je vse, kar je v življenju pomembno ljubezen, čeprav ne gre vedno zlahka. V najstniških letih pa je zelo dobrodošla tudi podpora dobrega prijatelja. Knjiga, ki da misliti in nas popelje v svet drugačnosti, ki ga otroci in mladostniki včasih bolje razumejo kot odrasli.

Prispevala: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Predor

Prava prijateljstva, ki se stkejo v času hudih življenjskih preizkušenj, niso nikoli pozabljena.

Gre za pretresljiv mladinski roman nizozemske avtorice Anne Woltz. Mladinski roman ima sicer zgodovinsko ozadje. Gre za osemmesečno bombardiranje Londona med drugo svetovno vojno. Vendar gre bolj kot za opis vojnega dogajanja za opis, kako so bombardiranje in  preživljanje noči v londonskem sistemu podzemne železnice, doživljali ljudje. Londonski sistem podzemne železnice je ljudi zaščitil pred bombami. Hkrati pa so se med skupnim preživljanjem noči spletla močna in trdna prijateljstva med ljudmi, ki se sicer nikoli ne bi srečali. Knjiga se začenja s stavkom: “Bili smo štirje, a eden od nas bo umrl.” Gre za štiri otroke oziroma najstnike, ki so bombardiranje doživljali vsak po svoje, a vendar so si stali ob strani in pomagali drug drugemu. Znali so se sprejemati. Vsak izmed njih je imel za seboj tudi težko življenjsko preizkušnjo. Časa je bilo dovolj in s pogovorom so drug drugemu razložili, od kod razlogi za to, da je njihovo življenje tako, kot je. Ko enkrat razumeš, zakaj se nekdo obnaša tako, kot se, pa je z odnosi veliko lažje. Čeprav vojno dogajanje močno zaznamuje ljudi, pa se kljub temu, med vojno in po njej trudijo, da življenje teče naprej. Še vedno praznujejo, še vedno imajo rojstne dni, še vedno hodijo v službe, še vedno pomagajo drug drugemu. Kakšna moč, da kljub vsemu zmoreš, tudi če si otrok.

Prispevala: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Menjam strah za sladoled

Mehansko radovedno oko kamere

Mladinski roman Samante Kobal se dogaja na novogoriškem v ospredju zgodbe so seveda mladi junaki. Skoraj sedemnajstletnega Tomaža skozi odraščanje opazuje tudi mehansko oko kamere in pisateljica nam s to dvojnostjo lažje prikaže dogajanje. Tomaž, ki je neke vrste družabni samotar, ima nekaj dobrih prijateljev (Nejca in Ivana, ter sosedo Manco) s prihodom nove sošolke in sosede Terese pa se mu svet zatrese, saj se vanjo zagleda. Teresa, ker je italijanka, postane žrtev nasilnežev, ki še vedno doživljajo podedovane travme iz pretekle zgodovine in spominov na fašizem v teh krajih. Strah, ki se v mladostnikih zaradi nasilja razrašča, bi jih lahko ohromil, toda le skupaj se lahko spoprimejo z njim. Napet mladinski roman, ki se ukvarja s sovraštvom in nasiljem, ki pa se jima nasproti postavita prijateljstvo in sprejemanje drugačnosti. Posebej je potrebno izpostaviti, da je avtorica v roman vnesla kar nekaj narečja in italijanščine, ki nas še bolj pristno postavita v kraj dogajanja.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Življenje nima naslova : kratki roman

Vse skupaj je bilo čudno, če že ne utrgano.

Mladinski kratki roman Življenje nima naslova je zgodba o vrednotah in človeških občutjih. Feri Lainšček nas mojstrsko popelje skozi zgodbo glavnega junaka trinajstletnega Denze Žmavca in njegove mame Ilke ter njunega pestrega življenja. Ko nekega dne mama prinese ukradeno blagajno, Denza zadeve prevzame v svoje roke. Prijavi jo na policijo in s tem zažene kolesje zaradi katerega se mu življenje podre. Mamo hospitalizirajo, njega pa pošljejo v zavod. Rešitev državni uradniki najdejo pri njegovih starih starših, saj ga namestijo pri babici in dedku v vasi Purklja. Izdaja, ki jo osrednji junak čuti do matere, zelo vpliva na njegovo življenje. Ampak preobrazba dedka, razumevanje babice, ki se posveča astralnemu in mitološkemu ter s tem sprejemanju vsega, kar življenje prinese, mu odpira novo pot, kjer so pomembni posamezni koraki.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Deklice : sedem pravljic

Sedem zgodb in sedem zgodbic o deklicah, ki odraščajo. Na poti odraščanja pa spoznavajo, kaj je to pravo življenje. O tem, kako iščejo princa svojih sanj, pa ga ne najdejo. Oziroma ga najdejo v obliki kralja, ki pa še zdaleč ni podoben princu iz sanj. O tem, kako se same podajo v širni svet in preizkušajo meje, do katerih lahko v tem neprijaznem svetu gredo. O smrti matere, po kateri je potrebno hitro odrasti. O tem, da so včasih žabci prijaznejši od princev in z njimi ni nič narobe. Zato tudi ni potrebno, da se spremenijo v princa. O prijateljstvu in tudi rivalstvu med sestrama, ampak na koncu vedno zmagajo vezi, ki jih nikoli ni mogoče prekiniti. Ni vse zlato, kar se sveti. O tem, kako skrbeti za sestro in se zanjo žrtvovati, čeprav je mrtva. Ampak na koncu se žrtvovanje močno poplača. Princ ne prebudi mrtve sestre, kot vedno. Prebudi pa nekaj drugega. O tem kako je potrpežljivost lepa čednost. In čeprav smo močno drugačni od drugih in moramo res dolgo čakati in princ nikoli ne pride, pride mornar. Ki mu ni potrebno razlagati o drugačnosti. Kot je zapisano na zadnji strani platnic, je Anne Schaap, nizozemska mladinska pisateljica in ilustratorka, obudila nekaj klasičnih pravljic, dve Perraultove in pet Grimmovih. Mogoče vas bo kaj spomnilo na pravljico o Janku in Metki, Trnuljčici. Napisano na zadnji strani platnic pa tudi nas, glede na to, da se deklice ne pustijo ustrahovati lenim kraljem in malomarnim očetom in za rešitev ne potrebujejo princev, koliko gre pravljicam verjeti? Ali je resnično življenje res pravljica, kjer se vse srečno konča? Predvsem pa tekom življenja spoznamo, da smo na ta svet prišli sami in bomo sami z njega tudi odšli. Torej se lahko zanesemo samo nase. Princi in čarobne palice pa so stvar pravljic.

Prispevala: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Volčje oko

Kdor hoče videti, mora gledati s srcem

Volčje oko francoskega avtorja Daniela Pennaca velja za klasično delo mladinske književnosti. V izvirniku je izšlo leta 1984, zdaj pa ga lahko v prevodu Srečka Fišerja mladi in odrasli bralci beremo tudi v slovenščini. Kraj dogajanja je živalski vrt, v katerem živi enooki volk po imenu Sinji, ki nekega dne dobi prav poseben obisk. Pred njegovo ogrado se pojavi deček in nepremično strmi vanj. Volk se zanj sprva ne zmeni, nato mu začne iti na živce, sčasoma pa se med njima splete prav posebna vez. Postopoma si brez besed razkrijeta svoji zgodbi in nas s pripovedovanjem odpeljeta daleč na sever oziroma jug. Sinji pripoveduje o svoji družini in nenehnem begu pred ljudmi, medtem ko so življenje dečka, ki mu je ime Afrika, potem ko je ostal brez staršev, zaznamovale predvsem živali. Navidez preprosta, a večplastna zgodba s presenetljivim koncem govori o sočutju, prijateljstvu, izgubi, osamljenosti, odnosu človeka do narave, pa tudi o moči domišljije in pripovedovanja.

Prispevala: Maruša Mugerli Lavrenčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Tarča

Ni več kaj storiti, objavljeno je na spletu…Postal sem senčno bitje

Ko se vsi zarotijo proti tebi in ne veš zakaj. Ko ti nihče ne pove, česa si obtožen. Samo sam si, izobčen. Robert je odličen košarkar, ki se dobro razume s svojim bratom, celo starši so mu opora in nimajo vloge motečega elementa najstniške dušice. Robert ne pije, ne kadi trave in sploh živi za najstnika »nenavadno vzdržno«. Rad se videva z Mieke, gostujočo dijakinjo. Ko prejme od nje nenavaden mail, ga uvrsti med »čudna razpoloženja deklet, ki jih ne razume noben fant«. Na žalost je ta mail šele začetek vse groze, ki ga bo doletela. Splet je pošast, ki golta svoje uporabnike. Vse kar mu ponudijo shranjuje – za vedno. Ne analizira, ne vrednoti, ne preverja, samo bruha podatke.

Prispevala: Maša Uran, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Kvantni skok

Biti sestra pomeni biti ves čas na voljo?

Sestri, obe v poznem najstništvu, imata tesen, zaupen in tudi zapleten odnos. Starejša Cecilie je tik pred maturo. Že nekaj let se spopada s tesnobo in depresijo, ki jo hromi ter ji onemogoča normalno življenje. Okoli tega se vrti tudi celotna družinska dinamika. Malo mlajša Astrid ji je v močno oporo. A obenem je Astrid običajna, zvedava, družabna najstnica, z glavo in srcem na pravem mestu in počasi poznava, da sama ni kos situaciji – biti na voljo sestri 24 ur. Želi razprostreti krila, neobremenjeno početi običajne stvari, z najboljšim prijateljem odpotovati na dolgo potovanje, hoditi na zmenke … Prevod dela: Kvantespring. Na svoji krožnici / Majda Mramor: str. 203-208. O avtorici: str. 200. Nagrada Horsensa Postena, 2021

Prispevala: Tamara Jesenovec, Cankarjeva knjižnica Vrhnika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Gora odmevov

Gora odmevov je zgodovinski roman večkrat nagrajene ameriške pisateljice in pesnice Lauren Wolk. Gre za zgodbo o družini, ljubezni, prijateljstvu in stvarnosti. Elliejina družina namreč izgubi vse. Zapustijo svoj dom in mesto in začnejo novo življenje pod Goro odmevov. V divjini, kjer hkrati ni ničesar in je vse. Če znamo videti stvari okoli sebe in se spojiti z divjino, ta ponudi vse, kar potrebujemo. Smo pa odvisni od sebe, svojega znanja in poguma znotraj nas. Narava, živali in ljudje pa nas nagradijo za našo ljubezen, naše spoštovanje do vsega neživega in živega. Ker čutijo, da želimo dobro. Hkrati pa, ko smo prepuščeni sami sebi spoznamo, da smo sposobni veliko več, kot smo mislili. Narava, živali in ljudje nas, če znamo prisluhniti, sami popeljejo po poti, ki pomeni rešitev težav. Ellie je bila pogumna punca, ki si je v življenju upala poskušati, veliko je razmišljala in nikoli se ni ustrašila. Z veliko ljubezni je med seboj povezala ljudi okoli sebe. Povezala pa je tudi ljudi in živali. Sami težko preživimo, s pomočjo vsega, kar je okoli nas in prevzemanja odgovornosti pa vse kar naenkrat postane veliko lažje. Ključ je v našem delovanju za širše dobro. Za to bomo vedno nagrajeni. V divjini pa te stvari še veliko bolj pridejo do izraza. Očarljiva zgodba, ki nas skozi razmišljanje Ellie popelje tudi v svet magičnosti. Včasih kakšen ščepec magičnosti v življenju ni odveč. V knjigi je zapisano, da se stvari, ki se jih moramo najprej naučiti, preden jih lahko naredimo, naučimo tako, da jih naredimo. Torej, ne bojte se biti pogumni in odločni ter ne odlašajte. Storite, kar je potrebno storiti. To je vse.

Prispevala: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo