Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: leposlovje za mladino

Peta osebna

Domen se januarja 2020, ravno pred izbruhom pandemije, preseli iz Celja v malo vasico Selca, ki se nahaja med Škofjo Loko in Železniki. Že prej se je veliko selil, tokrat se z mamo preseli v njen rodni kraj. Obiskovati začne 8.b. v Železnikih, klop si deli z Ano. Ana izhaja iz tradicionalne krščanske družine, ima še dve sestri, njena mama pa pričakuje četrtega otroka. Oba z Domnom kmalu ugotovita, da sta imeli mami skupno zgodovino, ki bo zelo vplivala tudi nanju. Kljub novemu okolju in dejstvu, da je Domnov oče v zaporu in, da mama pred njim marsikaj skriva, se Domen odloči, da bo košarka še naprej del njegovih sanj. Kot uspešen mlad športnik, ki si želi uspešno športno kariero, pridno trenira. Še naprej tekmuje s svojo staro ekipo in upa, da ga bodo odkrili iskalci talentov in mu omogočili treniranje košarke v tujini. Ve namreč, da bi s tem rešil tudi vse finančne težave, ki pestijo njegovo družino. Vprašanja odraščanja, prvih zaljubljenosti in nerazumevanje sveta odraslih se prepletajo v napeti zgodbi. V košarki je peta osebna tista, ki te izloči iz igre, v življenju je seveda vse drugače. Ni pravil, prevare in maščevanja lahko spremenijo vse, mogoče pa odpuščanje olajša življenje.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Brez črtne kode

Štirinajstletna Amina živi v revni družini v Bangladešu. Zaradi revščine je prisiljena šivati oblačila v delavnici. Pogoji dela so težki in zdravju škodljivi. Starši nameravajo zaposliti tudi njeno desetletno sestrico Shimo, kar pa Amina želi preprečiti. Zdi se ji krivično, da bi morali otroci delati v tako slabih razmerah. Odloči se, da bo v fantovske hlače skrivaj všila košček blaga s klicem na pomoč. Ta listič najde štirinajstletni Viktor iz Barcelone, ki želi pomagati neznanemu otroku. Viktor živi v popolnoma drugačnih razmerah kot Amina, vendar se tudi sooča s težavami. Nikakor ne more preboleti smrti prijatelja Alexa in se počuti odgovornega za ta dogodek. S tem, da bi pomagal otroku iz Bangladeša, je želel zapolniti praznino po izgubi prijatelja in se otresti fobij, ki ga spremljajo v vsakdanjem življenju.

Prispevala: Anica Gubenšek Gračnar, Osrednja knjižnica Celje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Thug : vse se vrača

Zgodba, ki močno spominja na uboj temnopoltega Georga Floyda v ZDA.

Šestnajstletno temnopolto dekle Starr Carter je neposredna priča, ko njenega mladoletnega prijatelja Khalila v hrbet in z rokami v zraku ustreli policist “Ena Petnajst.” Govori se, da je bil diler, da je imel pištolo, da se je upiral, da … Starr pozna resnico, vendar se zdi, da jo beli policisti ne želijo slišati. V soseski zato začne vreti. Med branjem bralec vstopi v črnsko predmestje in spoznava njihov način življenja. Kot so: ljubezen – skrb za družino – strah – želja ostati živ. Po knjigi so posneli film z enakim naslovom. Prevod dela: The hate U give. Spremna beseda: Pogovoriti se moramo o rasizmu / Katja Zakrajšek

Prispevala: Tamara Jesenovec, Cankarjeva knjižnica Vrhnika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Bleščivka

Tokrat predstavljamo izjemno fantazijsko zgodbo Špele Frlic. Špela Frlic je pripovedovalka ki tokrat zgodbe ni povedala, ampak jo je zapisala. Bleščivka je njen pisateljski prvenec. Gre za fantazijsko zgodbo. Si predstavljate, da se v vaš blok naseli soseda s krokodilom? In kar naenkrat se začnejo dogajati tudi druge, na moč čudne stvari. Bleščivski otroci, s Tomom na čelu, želijo skrivnosti priti do dna. Na Bleščivki namreč nihče več ne čivka, pojavljajo se svetleči kakci, Bleščivko prekrije megla. Bo otrokom uspelo ugotoviti, kdo je kriv za vse to? Krokodil ali kdo drug? Kako nevarni so lahko krokodili? Kaj pa, če vse težave v našem življenju izhajajo samo iz tega, da nas je preveč strah. Da se vsega preveč bojimo? Stvari pa, ko naš strah raste, postajajo iz dneva v dan hujše. Približno tako, kot bi hranili in hranili domačo žival in bi njena teža postala neobvladljiva. Kako pa se lahko temu, da nas je strah izognemo? Otroci vedo, da je včasih potrebno stopiti v neznano, se spopasti s strahovi v sebi in stopiti novi prihodnosti nasproti. Dokler bo tako, se tudi odrasli nimamo česa bati. Strah je votel, okrog ga pa nič ni. Upamo, da Špela Frlic ne bo ostala samo pri prvencu in že nestrpno čakamo njeno naslednjo knjigo. Ta je mogoče namenjena otrokom, ampak jo v branje priporočamo tudi odraslim. Ne bo vam žal.

Prispevala: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa

Petnajstletni deček se znajde v svetu nenavadnih čarobnih bitij in neznanih pošasti. Ne spominja se ničesar o svoji preteklosti, je le nepomemben in negotov človeški fant, ki spozna, da je edini, ki lahko premaga skupne sovražnike vseh živih čarobnih bitij. Smrti se izteka čas in človeški otrok ji želi pomagati. To je deček brez duše, čarovnik z napako. Je pa tudi morilec. Smrt mu vrne življenje in ga reši bremena človeške brezdušnosti, v zameno bo zanjo umoril njene tekmece v roku dvanajstih lun. Vsak novi umor mu bo prinesel dodatno luno življenja. Ker ima na grbi dvanajst umorov, mu to prinese dvanajst začetnih lun, kar predstavlja en cel sončev krog. Še preden ga Smrt vrne v življenje, si prilasti vse njegove spomine. Fantova usoda je, da bo moril, a ta otrok postane tudi Varuh ognjenega prabitja. V svetu čarobnih bitij, Inkremateri, živijo čarovniki in vilinci, ki se borijo proti praznežem. Prazneži so telesa, ki jim je bila s strani krvoduhov uničena duša, telesa pa kot stvori napadajo živa bitja. Zaslugo za oblikovanje teh grozljivih stvorov imajo štirje razduševalci, katerih namen je pokoriti si celotno Inkremater. Vilinska princesa Flora Kastra in čarovnik Kvint Ebenov kmalu prideta v stik s fantom, ki postane Varuh. Le ta se dotakne jajca, iz katerega se izvali črni zmaj, ki je edinstveno ognjeno bitje. Ampak deček že od prvega trenutka stori vse narobe. Jajca se je dotaknil med mrkom in spremenil prerokbo, da se bo izvalil beli zmaj. Tudi ime, ki mu ga končno izberejo, ni najbolj optimistično, deček dobi ime Edgar Kaos. V sebi nosi črno magijo in se neprestano bori proti dejstvu, da je nezaželen in nesprejet, čeprav je Varuh. Edgar se s svojim zmajem pogovarja s pomočjo imaginarnih svetov, ki temelji le na njegovih mislih in ga nihče razen njega ne more videti. Ves čas sliši tudi glasove, za katere pa ne ve točno ali so njegovi ali pripadajo komu drugemu. Ko se poda na misijo reševanja Arabele, mu v boju na pomoč prideta tudi Flora in Kvint. Zgodi se tudi prvi spopad z razduševalci. Napet znanstvenofantastični roman, ki ga boste le s težavo odložili. Veselimo se nadaljevanja in napetih preobratov, ki bodo sledili v naslednjih knjigah.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Nik odide

Nika imajo od nekdaj vsi na piki. Je majhen, občutljiv, tih, neprilagodljiv…Ampak zna pa vse kar še dodatno pripomore k temu, da ga ne marajo in ne sprejemajo ga medse. Tudi Sara, njegova soseda in sošolka se ga sramuje. Že na samem začetku romana, na policijskem zaslišanju pripoveduje o Niku, ker ga pozna že dolgo časa. V razredu je vzpostavljena hierarhija in glavni so strašni štirje: Zec, Erazem, Fadi in Mila. Učitelji so jih poimenovali grozni kvartet, to pomeni, da se ni dobro zapletati z njimi. Še dobro, da imajo Nika, nad katerim se vedno znašajo. Nekega dne učitelj prosi Nika, da naj Mili pomaga pri matematiki. Mila med učenjem spremeni svoj odnos do trpinčenega sošolca, kar sproži plaz nepredvidenih dogodkov. Pa tudi sicer je Mila drugačna – svojo strast do vrtnarjenja skriva pred drugimi. Vse se zaplete, ko se Nik v nekem trenutku le postavi zase. Vsi drugi mu obračajo hrbet – ravnatelj, učitelji, nihče ne ukrepa, zaradi lastnih bojazni. In takšnih trpinčenih Nikov je v resničnem življenju še veliko, pa tudi tistih, ki si pred nasiljem zatiskajo oči.

Prispevala: Zdenka Krautič, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Amari in Nočna brata

Dvanajstletna Amari prihaja iz revne družine, a zaradi štipendije lahko obiskuje elitno šolo. Roman se prične s sporom med Amari in Emily in fizičnim napadom, ki je razlog, da Emily in njena mama na vsak način želita, da se Amari odvzame štipendija in se jo izključi iz šole. Ravno izginotje Amarijinega brata Quintona pa je razlog za nesoglasje. Quinton je izginil pred šestimi meseci in nihče ne ve, kaj se mu je zgodilo. Amari sluti, da je to povezano z njegovim delom. Vse v zvezi z njegovim delom pa je povsem skrivnostno. Quinton je deset let starejši, izjemno pameten in sposoben fant. Tisto noč po sporu Amari dobi preko Diskretne dostave kovček, ki ji ga pošilja brat. Ko kovček odpre v njem najde suknjič in hlače, ovojnico in ogromna sončna očala. Ko si jih nadane, sreča brata, vendar Quinton ni resničen, vse skupaj je interaktivni posnetek, ki je poimenovan Budne sanje. Te sanje je dobila, ker je bil v uradu razglašen za pogrešanega oziroma mrtvega. Amari pa je od njega prejela navodila za kandidaturo na Poletni seminar. Udeleži se poletnega tabora, ki je krinka za Urad za nadnaravne zadeve. Naloga urada je varovanje skrivnosti, da na svetu dejansko obstajajo bitja iz knjig in filmov. Ljudje pa nimajo pravice vedeti, da obstajajo, saj so po naravi nagnjeni k temu, da se stvari, ki jih ne razumejo, začnejo bati. Strah pa vse prehitro preide v sovraštvo. Amari čaka naporno poletje. Na začetku poletnega tabora poteka obred, kjer je vsakemu udeležencu dodeljena značka, s katero je označena stopnja moči, ki jo trenutno poseduje. Dostop do nadnaravnega sveta imajo samo tisti, ki imajo tudi sami nadnaravne lastnosti. Nadnaravna sposobnost pa je odvisna od tega, za kaj je kdo nadarjen. Amarina sostanovalka in njena prva prijateljica Elsie je zmajeluskinja. Njena nadnaravna sposobnost je inovativnost, ki je nadgrajena v genialno izumiteljstvo. Amari pride na vrsto kot zadnja in misli, da nima nobene posebne sposobnosti, toda dobi najvišjo značko mesečevega kamna. Njena nadnaravna sposobnost je speča magija, ki je nadgrajena v aktivno čarovništvo. Kar pa je nezakonito. Čarovniki v uradu niso dobrodošli in to Amari dodatno zagreni usposabljanje. Amari je namreč bitje z največ magije v sebi, kar jih je kdaj obstajalo, to pa pomeni, da je zločin že samo njen obstoj. Amari sodi med čarovnice iluzionistke. Tu sta še dvojčka, Lara in Dylan Van Helsing iz slavne družine. Sta brat in sestra Marie, ki sestavlja neverjetni slavni dvojec VanQuish skupaj z Quintonom. Tudi Mari je pogrešana tako kot Amarijin brat Quinton. Amari se odloči, da bo našla brata in njegovo partnerko. Napeto in pustolovsko dogajanje vas potegne v branje. Čarobni in fantazijski svet, ki obdaja Amari, vam ne bo dovolil, da bi odložili knjigo. Vabilo, ki ga Amari prejme v Čarovniško ligo, pa napoveduje nadaljevanje.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Igra

Prevod dela: Killyou! V zgodbo vstopimo sredi dogajanja, prepolnega divje akcije. Ampak na žalost samo navidezne, virtualne; sicer pa v nadaljevanju zgodbe spremljamo mulca, ki je pozabil živeti v resničnem svetu. Čas zapravlja v namišljenih akcijah, ki jih ustvarjajo računalniške igrice. Mama je nemočna. Iztrošila se je v propadlem zakonu, za sina, navezanega na konzolo, premore le puhlice na temo vzgojnih prijemov. Še tečaj joge ji ni v pomoč. Kje je skrito bistvo omamljanja in zadevanja z računalniškimi igrami se, skozi pripoved, mnogim staršem odstira vpogled v svet, kjer svetijo njihovi »sončki« in »sončice«. Zgodba nas seznani s pastmi in srhljivostjo iskanja poti iz blodnjaka virtualnega sveta.

Prispevala: Maša Uran, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Konec

Kaj bi naredili, če bi pri poročilih z vso resnostjo povedali, da se bliža konec sveta? In ne samo to, znan bi bil točen datum in ura konca. Bi bili žalostni, razburjeni, jezni? Bi vam odleglo? Bi želeli uživati dni, ki so vam še ostali, ali bi se vdali v usodo? Knjiga z naslovom “Konec” se ukvarja s temi vprašanji. Zemlji se približuje ogromen komet, ki so ga znanstveniki odkrili prepozno, da bi se še dalo kaj narediti. Med ljudmi zavlada panika, vsakdanje življenje se konča. Izbruhnejo izgredi, vse več je nasilja, saj ni več posledic, skoraj ni več koga, ki bi preiskoval zločine in preganjal morilce, posiljevalce. Nekateri pustijo službe in delajo stvari, ki so si jih vedno želeli narediti (ki niso nujno dobre), spet drugi si zatiskajo oči pred resnico in zanikajo obstoj kometa. Dnevi pa tečejo, dan D se vse bolj približuje. V knjigi spremljamo zgodbo Simona, ki si želi svoje zadnje dni preživeti s svojimi bližnjimi in punco Tildo, ki pa ima drugačne načrte za svoje zadnje dni. Na drugi strani pa spremljamo Lucindo, punco z diagnozo: rak, levkemija. Lucinda piše kratke zapise za “TellUs” portal, pri katerem gre za poskus človeštva, da bi se ohranili podatki o zemlji in človeštvu – za primer, da je v vesolju kdo, ki bi utegnil naleteti na te zapise. Tilda izgine, Simon in Lucinda pa sta odločena, da bosta še pred koncem ugotovila, kaj se ji je zgodilo. Mats Strandberg (1976) je švedski pisatelj in kolumnist, roman “Konec” pa je bil leta 2020 uvrščen na častno listo IBBY.

Prispevala: Branka Mrđenović, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ujemi me, če padem

Roman se dogaja v Avstraliji, glavni protagonisti so člani premožne družine Delatour – mama znanstvenica, oče gospodinjec ter njuna otroka, dvojčka Ashleigh in Aiden. Sestra in brat sta zelo navezana drug na drugega, vendar si navihana Ashleigh želi več samostojnosti, Aiden se ji zdi preveč zaščitniški in skrben. Na prestižnem šolskem taborjenju Aiden doživi hudo nezgodo, po kateri ni več isti. Šele takrat ugotovimo, da beremo pripoved o bližnji prihodnosti, kjer silovite klimatske spremembe in računalniška tehnologija krojijo usode ljudi. Kaj je storiti človeškemu bitju ob spoznanju, da je tisti njemu najbližji kiborg, torej stroj, ki ga okvarjenega lahko zavržeš, uničiš. Napeta, srhljiva in ganljiva znanstveno fantastična zgodba, ki pa se glede na številne ekscesne iznajdbe in posege v človeško telo, ki smo jim priča že dandanes, ne zdi tako nemogoča. Avtor, ki je bil pred selitvijo v Avstralijo univerzitetni predavatelj v Angliji, je za svoje romane prejel številne literarne nagrade in priznanja.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo