Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: leposlovje za mladino

Amari in Nočna brata

Dvanajstletna Amari prihaja iz revne družine, a zaradi štipendije lahko obiskuje elitno šolo. Roman se prične s sporom med Amari in Emily in fizičnim napadom, ki je razlog, da Emily in njena mama na vsak način želita, da se Amari odvzame štipendija in se jo izključi iz šole. Ravno izginotje Amarijinega brata Quintona pa je razlog za nesoglasje. Quinton je izginil pred šestimi meseci in nihče ne ve, kaj se mu je zgodilo. Amari sluti, da je to povezano z njegovim delom. Vse v zvezi z njegovim delom pa je povsem skrivnostno. Quinton je deset let starejši, izjemno pameten in sposoben fant. Tisto noč po sporu Amari dobi preko Diskretne dostave kovček, ki ji ga pošilja brat. Ko kovček odpre v njem najde suknjič in hlače, ovojnico in ogromna sončna očala. Ko si jih nadane, sreča brata, vendar Quinton ni resničen, vse skupaj je interaktivni posnetek, ki je poimenovan Budne sanje. Te sanje je dobila, ker je bil v uradu razglašen za pogrešanega oziroma mrtvega. Amari pa je od njega prejela navodila za kandidaturo na Poletni seminar. Udeleži se poletnega tabora, ki je krinka za Urad za nadnaravne zadeve. Naloga urada je varovanje skrivnosti, da na svetu dejansko obstajajo bitja iz knjig in filmov. Ljudje pa nimajo pravice vedeti, da obstajajo, saj so po naravi nagnjeni k temu, da se stvari, ki jih ne razumejo, začnejo bati. Strah pa vse prehitro preide v sovraštvo. Amari čaka naporno poletje. Na začetku poletnega tabora poteka obred, kjer je vsakemu udeležencu dodeljena značka, s katero je označena stopnja moči, ki jo trenutno poseduje. Dostop do nadnaravnega sveta imajo samo tisti, ki imajo tudi sami nadnaravne lastnosti. Nadnaravna sposobnost pa je odvisna od tega, za kaj je kdo nadarjen. Amarina sostanovalka in njena prva prijateljica Elsie je zmajeluskinja. Njena nadnaravna sposobnost je inovativnost, ki je nadgrajena v genialno izumiteljstvo. Amari pride na vrsto kot zadnja in misli, da nima nobene posebne sposobnosti, toda dobi najvišjo značko mesečevega kamna. Njena nadnaravna sposobnost je speča magija, ki je nadgrajena v aktivno čarovništvo. Kar pa je nezakonito. Čarovniki v uradu niso dobrodošli in to Amari dodatno zagreni usposabljanje. Amari je namreč bitje z največ magije v sebi, kar jih je kdaj obstajalo, to pa pomeni, da je zločin že samo njen obstoj. Amari sodi med čarovnice iluzionistke. Tu sta še dvojčka, Lara in Dylan Van Helsing iz slavne družine. Sta brat in sestra Marie, ki sestavlja neverjetni slavni dvojec VanQuish skupaj z Quintonom. Tudi Mari je pogrešana tako kot Amarijin brat Quinton. Amari se odloči, da bo našla brata in njegovo partnerko. Napeto in pustolovsko dogajanje vas potegne v branje. Čarobni in fantazijski svet, ki obdaja Amari, vam ne bo dovolil, da bi odložili knjigo. Vabilo, ki ga Amari prejme v Čarovniško ligo, pa napoveduje nadaljevanje.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Igra

Prevod dela: Killyou! V zgodbo vstopimo sredi dogajanja, prepolnega divje akcije. Ampak na žalost samo navidezne, virtualne; sicer pa v nadaljevanju zgodbe spremljamo mulca, ki je pozabil živeti v resničnem svetu. Čas zapravlja v namišljenih akcijah, ki jih ustvarjajo računalniške igrice. Mama je nemočna. Iztrošila se je v propadlem zakonu, za sina, navezanega na konzolo, premore le puhlice na temo vzgojnih prijemov. Še tečaj joge ji ni v pomoč. Kje je skrito bistvo omamljanja in zadevanja z računalniškimi igrami se, skozi pripoved, mnogim staršem odstira vpogled v svet, kjer svetijo njihovi »sončki« in »sončice«. Zgodba nas seznani s pastmi in srhljivostjo iskanja poti iz blodnjaka virtualnega sveta.

Prispevala: Maša Uran, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Konec

Kaj bi naredili, če bi pri poročilih z vso resnostjo povedali, da se bliža konec sveta? In ne samo to, znan bi bil točen datum in ura konca. Bi bili žalostni, razburjeni, jezni? Bi vam odleglo? Bi želeli uživati dni, ki so vam še ostali, ali bi se vdali v usodo? Knjiga z naslovom “Konec” se ukvarja s temi vprašanji. Zemlji se približuje ogromen komet, ki so ga znanstveniki odkrili prepozno, da bi se še dalo kaj narediti. Med ljudmi zavlada panika, vsakdanje življenje se konča. Izbruhnejo izgredi, vse več je nasilja, saj ni več posledic, skoraj ni več koga, ki bi preiskoval zločine in preganjal morilce, posiljevalce. Nekateri pustijo službe in delajo stvari, ki so si jih vedno želeli narediti (ki niso nujno dobre), spet drugi si zatiskajo oči pred resnico in zanikajo obstoj kometa. Dnevi pa tečejo, dan D se vse bolj približuje. V knjigi spremljamo zgodbo Simona, ki si želi svoje zadnje dni preživeti s svojimi bližnjimi in punco Tildo, ki pa ima drugačne načrte za svoje zadnje dni. Na drugi strani pa spremljamo Lucindo, punco z diagnozo: rak, levkemija. Lucinda piše kratke zapise za “TellUs” portal, pri katerem gre za poskus človeštva, da bi se ohranili podatki o zemlji in človeštvu – za primer, da je v vesolju kdo, ki bi utegnil naleteti na te zapise. Tilda izgine, Simon in Lucinda pa sta odločena, da bosta še pred koncem ugotovila, kaj se ji je zgodilo. Mats Strandberg (1976) je švedski pisatelj in kolumnist, roman “Konec” pa je bil leta 2020 uvrščen na častno listo IBBY.

Prispevala: Branka Mrđenović, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ujemi me, če padem

Roman se dogaja v Avstraliji, glavni protagonisti so člani premožne družine Delatour – mama znanstvenica, oče gospodinjec ter njuna otroka, dvojčka Ashleigh in Aiden. Sestra in brat sta zelo navezana drug na drugega, vendar si navihana Ashleigh želi več samostojnosti, Aiden se ji zdi preveč zaščitniški in skrben. Na prestižnem šolskem taborjenju Aiden doživi hudo nezgodo, po kateri ni več isti. Šele takrat ugotovimo, da beremo pripoved o bližnji prihodnosti, kjer silovite klimatske spremembe in računalniška tehnologija krojijo usode ljudi. Kaj je storiti človeškemu bitju ob spoznanju, da je tisti njemu najbližji kiborg, torej stroj, ki ga okvarjenega lahko zavržeš, uničiš. Napeta, srhljiva in ganljiva znanstveno fantastična zgodba, ki pa se glede na številne ekscesne iznajdbe in posege v človeško telo, ki smo jim priča že dandanes, ne zdi tako nemogoča. Avtor, ki je bil pred selitvijo v Avstralijo univerzitetni predavatelj v Angliji, je za svoje romane prejel številne literarne nagrade in priznanja.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Počitnice samo z očkom

Odtujen očka se zbliža z invalidno hčerko.

V spodnjem odlomku, v pismu, ki ga je napisala deklica Maja, je lepo povzeta počitniška dogodivščina nje in njenega očka. Pred tem pa: Maja ima “lene noge” in je na invalidskem vozičku (poimenuje ga Max), z mamico živita sami, očka je zelo zaposlen, vidi ga le tu in tam in takrat jo zasipa z bogatimi darili. Nekoč pa jo preseneti, povabi jo na počitnice v mondeno počitniško hišico z bazenom. A načrte jima prekrižajo okoliščine, za katere je kriv neodgovorni oče. Vendar z Majinim pogumom, odločnostjo in srčnostjo rešita počitnice. In njun odnos! Prevod dela: Ferien nur mit Papa.

“Dragi gospod lastnik hiše,
moj očka je z avtom po neumnosti zgrešil smer. Zato sva morala stanovati v koči. Bilo je zelo lepo. Le na začetku je bilo nekoliko umazano. Dobro sva počistila. Pojedla sva vse konzerve. Tudi sveč ni več. Očka je zakuril stol, ni ga več. Žal nama je. Tudi mačke ni več. Ime ji je Miška. Vzela jo bova s seboj. Upam, da vam gre dobro in da boste veseli rož. Te sva pustila tukaj. Hvala za vse.
Lepe pozdrave od Maje in očka.

Prispevala: Tamara Jesenovec, Cankarjeva knjižnica Vrhnika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Sonce med prsti

Ne bi si mogla biti bolj različna

Dario je razredni »huligan«, upornik, ki na šoli vedno zakuha kaj neprijetnega. Ravnatelj mu kot vzgojno kazen dodeli v varstvo Andyja, tetraplegika, priklenjenega na invalidski voziček, ki komaj lahko spregovori kakšno besedo. Kljub začetni jezi se Dario na potrpežljivega, dobrovoljnega invalida naveže, tudi Andy se zabava v njegovi družbi. Ko Dario vidi, kako silno si Andy želi sonca in narave, nekega dne z njim pobegne k morju, v San Vicenzo. Tam prebiva Dariov ločeni oče, na katerega je bil fant kot otrok zelo navezan, upa na ponovno zbližanje z njim. Kratko, dogodivščin polno potovanje pomeni za oba fanta svojevrstno katarzo, ki bo obema pozitivno spremenila življenje. Toplo, nenavadno pripoved o osebnostni rasti ter o brezpogojnem sprejemanju drugačnosti velja prebrati kot priročnik za vzgojo srca.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Sončnica

V mladinskem romanu Sončnica si glavni vlogi izmenjujeta petnajstletna Ajda in Voranc, ki sta sošolca, soseda in prijatelja že od malih nog. Ajda živi s staršema v novogradnji, ki jo je zasnoval in zgradil njen oče arhitekt. Voranc pa živi skupaj z mamo v stanovanju v sosednjem bloku, očeta je izgubil, ko je bil še majhen. Najprej spoznamo odnos med najstnikoma in v šoli, pa tudi dinamiko med družinama Ajde in Voranca. Ko se v razpadajočo vilo v njihovi ulici naseli klošarka oziroma, če uporabimo prijaznejšo besedo, brezdomka, se začne dogajanje zapletati. Ženska ju kliče ljubček in ljubica ter skuša z njima vzpostaviti stik. Ajda se je sprva boji, Voranc pa je bolj rahločuten in ga gospa s svojo drugačnostjo hitro pritegne. Ko pri slovenščini dobijo nalogo, da morajo pripraviti predstavitev teme, ki jih zanima, se Voranc takoj odloči, da bo tema Ljudje z roba. V nalogo seveda vključi tudi Ajdo, saj je to naloga za dvojice. Ajdo Vorancova odločitev vznemiri in šokira, a se kmalu sprijazni in ne samo to, tudi navduši se. Da bi opravila nalogo, se odločita, da bosta gospo obiskala in z njo opravila intervju. Ker ne uspeta izvedeti njenega imena, jo poimenujeta kar Sončnica, saj nosi na pokrivalu večinoma zataknjene cvetove sončnic. Kmalu ugotovita, da je Sončnica nekaj posebnega, govori v rimah in spoznata, da je živela tudi na Švedskem. Tudi knjiga Pika Nogavička in njena vila Čira čara se uspešno spleteta v njeno zgodbo. Zanjo sta otroka kot Anica in Tomaž iz knjige, prijazna in iskrena otroka. Ko jima skupaj podari star izvod knjige Pika Nogavička, zanju pripravi pogodbo s katero se dogovorita, da bo knjiga pri vsakem pol leta. Ima pa Sončnica kup težav, ki so jo tudi spravile na cesto. V razpadajoči vili si najde dom, ki ga je vedno iskala oziroma pogrešala. Hkrati pa spoznamo, da se tudi otroka spoprijemata vsak s svojimi stiskami. Voranc o smrti očeta sploh ne govori, Ajda pa se sooča z motnjami hranjenja in nerazumevanjem staršev. V ospredju je vsekakor odraščanje, sprejemanje drugačnosti in soočanje s težavami, o katerih se ne govori. Knjigo zaokroži dr. Lea Šugman Bohinc s spremno besedo Stvari niso takšne, kot so videti, kjer je poglobljen pogled na problematiko, ki je izpostavljena v knjigi.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Bratov kožuh

Brat za vedno, z vesoljem v očeh, pa čeprav drugačen!

Sprva živijo skupaj, kot normalna družina, čeprav je starejši sin drugačen. To so: oče, mama, Lucien in trinajstletni Brian. Vendar ne gre, starša ne zmoreta, zato Luciena nastanijo v ustanovi za otroke s posebnimi potrebami. Briana po ločitvi vzame oče in skrbi zanj, če bi to lahko tako imenovali, saj je največkrat prepuščen sam sebi in novemu sosedu Emilu. Živita v prikolici, na robu preživetja, iz dneva v dan. Po spletu nenavadnih okoliščin oče Luciena vzame za nekaj časa v domačo oskrbo. Ker ga cele dnevi ni doma, je skrb za brata naložena Brianu. Med bratoma se stke posebna vez, skupaj premagujeta ovire. Brian ljubeče skrbi za Luciena, le on razume njegove glasove, le on ve, da veliki brat z njegovo pomočjo zmore in za hip pomisliš, da Brian sploh ni več otrok. Brian je svojemu bratu kot kožuh, varuje ga. Kot vse zgodbe življenja, se tudi ta zaplete… Zgodba za odrasle in mladostnike nam pomaga najti smisel, preseže strahove in predsodke ter s svojim humorjem prinese lepoto, veselje… Kljub vsemu.

Prispevala: Zdenka Krautič, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Gremo mi v tri krasne

Gremo mi v tri krasne je roman o mladostnikih, ki jih starši med poletnimi počitnicami pošljejo na tabor za zdravljenje različnih sodobnih odvisnosti. Seveda ne gredo na tabor prostovoljno, zato so besni na starše in na cel svet. Njihove težave pa imajo vendarle skupni imenovalec: internet, igranje računalniških igric, pretirana uporaba mobilnega telefona, zasvojenost z družbenimi omrežji, prenajedanje, hujšanje in obsedenost s telesom, skratka, vsak otrok v zgodbi se spopada z izzivi, ki jih prinaša sodobna družba, pa mu družina ne zna in ne zmore pomagati.

Knjiga se bo dotaknila otrok in mladostnikov, tudi če nimajo težav kot protagonisti romana, saj je to svet, ki ga dobro razumejo in jim je blizu. Predvsem pa jo priporočam v branje staršem, da bodo svoje otroke bolje razumeli in ob takšnih zasvojenostih ukrepali, preden se razrastejo.

Prispevala: Saša Ambrožič, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

Beremo skupaj

Rezerviraj knjigo

Ime vetra : prvi dan kraljemorčeve kronike

“V mesečini sem stopal po krajih, o katerih drugi nočejo govoriti niti podnevi. Govoril sem z božanstvi, ljubil ženske in pisal melodije, ob katerih začno pevcem liti solze. Nemara ste slišali zame.”

Prvenec ameriškega pisatelja sledi tradiciji visoke fantazije, v katero spadajo tudi dela J.R.R. Tolkiena, Ursule Le Guin in G.R.R. Martina. Mlademu Kvtohu zle sile ubijejo starše in vse, ki jih ima rad. Odrašča v krutem in negostoljubnem okolju, iz katerega se reši z odhodom na Univerzo, iz katerega izrazito izstopa ter hitro postane predmet govoric in junak mnogoterih zgodb. Kljub mladosti se zapriseže, da bo temne sile, ki so mu odvzele starše, poiskal in uničil. Zveni znano? Morda je zgodbena linija zares od daleč podobna tisti iz cikla o mladem čarovniku Harryju Potterju, pa vendar zgodba ponuja mnogo več kot le to. Kvothe, ki ga že od mladih nog uvajajo v veščino “čutenjstva”, se želi naučiti Imena vetra, da bi našel in uničil skrivnostne Čendrijance, ki živijo v mitih in pripovedkah … Opisi sveta krutosti, ki vlada tako v mestu, kjer je Kvothe pred vstopom v Univerzo prisiljen za preživetje krasti in beračiti, kot v sami Univerzi, se mešajo z liričnimi opisi Kvothove ljubezni do znanja, pripovedk in glasbe, tako da se bralec nehote scela potopi v nenavadni svet, kot ga pred nami ustvarja pripovedovalec. Ime vetra je uvodni roman cikla Kraljemorčeve kronike, nadaljevanja pa že nastajajo.

Prispevala: Nastja Hafnar, Knjižnica Miklova hiša Ribnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo