Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: kratke zgodbe

Nove definicije ljubezni

Avtorica je v zbirko združila deset kratkih zgodb, v katerih spoznamo osrednje literarne osebe v procesu preobrazbe, velike življenjske spremembe, ki jo sproži prelomni zunanji dogodek, pomembna intimna odločitev ali zgolj na videz banalno naključje. Sila, ki premika protagoniste, je notranji konflikt, nezadovoljstvo v intimnih razmerjih, ki sproži prevrednotenje ljubezni. Avtorica pa se ne poglablja samo v različne oblike ljubezni med partnerji, pač pa tudi v družinska medosebna razmerja in predvsem v človekovo iskrenost do samega sebe, v soočanje z lastnimi čustvi. Pisava Brine Svit je tenkočutna, protagoniste nam postopoma približa skozi vsakdanje življenjske situacije in v razmerju do številnih (prav tako čustveno skrbno dodelanih in zanimivih) stranskih oseb, bralca zelo prepričljivo in spretno pripelje do trenutka, ko osrednja oseba zgodbe (v večini zgodb moški ali ženska v zrelih letih) odvrže staro dojemanje same sebe, ko izstopi iz konvencionalnih partnerskih in družbenih vlog in zahteva zase novo avtentično obliko življenja, novo definicijo ljubezni. Skupna značilnost zbirke je tudi večkulturnost, ki se kaže na več načinov: osrednji lik je lahko narodnostno mešana sestavljena identiteta (npr. Esmè White v zgodbi Atlantski viharnik in mala modra taščica), raznolik literarni prostor (Pariz in Indija, Buenos Aires in Pariz, Ljubljana in Križ pri Trstu …) ali vsebinsko (izseljenska problematika – pridobitev vize za prihod v državo, omemba problema dovoljenja za bivanje …). V zgodbah se prepletajo različne pripovedne tehnike (dialogi, opisi, skoki v preteklost protagonistov, zgodbe stranskih oseb …), široka paleta različnih obrazov ljubezni (varanje, istospolna ljubezen, sestavljene družine, nefunkcionalno starševstvo, kontrast med idealizirano ljubeznijo in dejanskim življenjem, ljubezen, ki se navezuje na osebne strasti ali kraje …), različna socialna okolja, odtenki humorja in tragičnosti. Bogata zbirka, s prevladujočo optimistično atmosfero, v kateri je ljubezen tista energija, ki protagonistom odpira vrata do drugačnega dojemanja samega sebe in novih intimnih ravnotežij, sila, ki ne (več) omejuje pač pa bogati in osvobaja.

Prispevala: Magda Vremec Ragusi, Goriška knjižnica Franceta Bevka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Vrteče se srce

»Prihodnost je hladna ljubica. Vse življenje lahko posvetiš temu, da jo iščeš in poskušaš ugrabiti, pa ti bo vedno odplesala izpod prstov in se ti smejala od daleč.« Tako razmišlja eden od pripovedovalcev 21 zgodb romanesknega prvenca irskega pisatelja Donala Ryana. Avtor nam v njem naslika raznobarven in razgiban portret obubožanega podeželskega mesta na zahodu Irske, katerega prebivalci se skušajo po najboljših močeh soočiti z nenadno in uničujočo gospodarsko krizo, ki je svet pretresla po letu 2008. Pestra skupina posameznikov razmišlja o svojem življenju, preteklosti in negotovi prihodnosti. Njihove osebne zgodbe se prepletajo, hkrati pa razkrijejo tudi temno plat podeželskega mesta.

Tok dogajanja sproži propad lokalnega gradbenega podjetja, ki je poganjalo bliskovit razcvet podeželske skupnosti. Njegov šef Štoki Burke je denar vložil v gradnjo umetnega otoka v Dubaju, investicijo, ki je propadla. Pobegne iz države, pri čemer se hoče izogniti jezi opeharjenih delavcev, ki jim v letih razcveta ni plačeval socialnih prispevkov. Tako  ti čez noč ostanejo brez vsega. A nenadna in pogubna recesija se tako ali drugače dotakne prav vseh prebivalcev malega mesta, ki se zdijo pozabljeni od zunanjega sveta.

Prispevala: Ana Marija Miklavčič, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

Beremo skupaj

Rezerviraj knjigo

Apokrif

Knjiga Apokrif je zadnje delo pisatelja, prevajalca in katoliškega misleca, ki je izšla posthumno ob drugi obletnici avtorjeve smrti. Z obliko, se je avtor spogledoval z mnogimi apokrifnimi deli iz zgodnjih obdobij krščanstva, ki govorijo o življenju Jezusa Kristusa. Le ti pa niso bili sprejeti v kanon štirih evangelijev, ki jih priznava Cerkev. Tako je Rebula ustvaril nekakšen slovenski apokrif, v katerega je vpletal tudi elemente slovenskega polpreteklega in sedanjega časa, ter bralcu na tak način bolj živo približa čas in dogajanje v Palestini ter življenje osrednje osebe, Jezusa iz Nazareta. Bralec knjige bo v knjigi prepoznal avtorjev slog, ki ga je leta uporabljal tudi v svojih zapiskih in razmišljanjih, ki so bila objavljana v kolumni Credo. Knjigi je dodan tudi govor, ki ga je ob avtorjevi smrti, na žalni seji SAZU imel Milček Komelj. V njem je med drugim zapisal, da je s slovesom akademika Alojza Rebule umolknil glas nepozabnega umetnika, “ki je v svoje ustvarjalne besede prestrezal vse, kar je mogoče zaznati s človeško dojemljivostjo«.

Prispeval: Matjaž Eržen, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ljubezenski pobegi

Urbani nomadi

Knjiga tega sodobnega nemškega pisatelja nam predstavi sedem zgodb. Rahločutno napisane nas popeljejo v svet medčloveških odnosov in močnih čustev. Rdeča nit te knjige so navidez trdne in močne osebnosti, predvsem moški. Pa vendarle njihov enolični in utečen vsakdan pretresejo različni njihovi (ali njihovih partnerjev) ljubezenski pobegi. Vsaka zgodba nam naslika svojstven zaplet in pravzaprav pusti grenak priokus tega, v kar nas ženejo neubranljive življenjske sile narave.

Prispevala: Cveta Hribernik, Knjižnica Domžale

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Orientalske novele

Marguerite Yourcenar je zgodbe predelovala skoraj 40 let. Morda ste jih brali že v kateri drugi knjigi, v malo drugačni različici. Vseh deset zgodb je nenavadnih, sanjskih, z elementi, ki segajo od nadnaravnega do mita in legend. Avtorica je črpala navdih na vzhodu, da bi širila krila in dosegla tisto, kar zmore le velika literatura: objemati svet in se dotikati univerzalnosti. Vse zgodbe so na nek način krute, ampak lirične. Tako beremo o slikarju, ki ga preganjajo podobe, ki jih ustvarja in o materi, ki po lastni smrti skrbi za svojega novorojenega sina. Kraljeviču Marku sta namenjeni kar dve zgodbi, pisateljica pa ni pozabila tudi nesrečne boginje Kali.

Odlomek iz knjige

Naslednji dan so kmetje prinesli belež in z njim premazali notranjost in zunanjost kapele, ki je tedaj dobila podobo bele golobice na prsih skalovja. Dva pogumnejša vaščana sta si upala iti v jamo in pobeliti vlažne, porozne stene, in tako sta voda iz izvirov in čebelji med nehala kapljati v notranjost te lepe dupline ter ohranjati pri življenju usihajoče nimfe. Oslabela vilinska bitja niso imela več dovolj moči, da bi se pokazala človeškim bitjem; tu in tam so se v polsenci komajda nejasno zaznale stisnjene ustnice, dve krhki, milo proseči roki ali bledorožnata dojka.

(str. 79)

Prispevala: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo