Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: družbenokritični roman

Revolucija sveč

Zgodba romana je razdeljena na svetopisemskih sedem dni stvarjenja, v katerih se prepletata dogajanji v samostanu, kjer živi ikonopisec oče Grigorij in v obubožani moskovski družini, kjer se zgodba vrti okrog žene in matere Nadežde Ignjatevne. Glavna nit zgodbe pa je pisanje ikone Vstajenja. Avtor spremne besede Pavle Rak je o delu zapisal naslednje: Torej, Revolucija sveč Olge Lossky. Roman, posvečen surovim časom revolucije. Zajema, pravzaprav, obdobje dveh ruskih revolucij: februarske, kaotično socialdemokratske, in oktobrske, boljševiške, radikalne v vseh pogledih. Pripovedovanje o zmedenih ljudeh, ki se v dogajanjih s težavo ali nikakor ne znajdejo, ki v splošnem požaru izgubijo ne le tisto, kar so mislili da so imeli , pa naj bo to veliko ali bore malo, ampak še življenje samo, ki je bilo res njihovo, enkratno življenje. Ali pa, gledano z drugega, večnega zornega kota, Revolucija sveč je pripovedovanje o nastajanju in nadaljnji usodi ikone vstajenja, ikone, ki je »glavni junak« romana, ki pred požigom še sama »vstane od mrtvih« in bo živela naprej. Zgodovina in brezčasnost, dve pripovedni in časovni liniji, ki se prepletata vso knjigo in se končno zlijeta v drugi svet, v katerem je samo še ikona – vse drugo izgubi pomen. (str. 9).

Prispeval: Matjaž Eržen, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Vojni dnevnik

Glavni lik romana je Val, ki se nekega lepega dne znajde v vojni. In to ne kjerkoli, temveč doma, v svoji domovini, v glavnem mestu, kjer prebiva in na podeželju, v rojstnem kraju, kjer še vedno prebivajo starši in sestra. Dalija, njegova velika ljubezen, ga je zapustila in že pred izbruhom vojne, ki so jo napovedovali starejši ljudje, odšla v Berlin. Val se nikakor ni (z)mogel odločiti za odhod, saj bi ga občutek krivde, če bi zapustil starše, mučil celo življenje. Ko tuja vojska napreduje, se njegovi starši in sestra Maša znajdejo na zasedenem ozemlju. Val, do sedaj pisatelj, se akreditira kot novinar in odide na bojno črto. Pri tem spozna, da njegov najboljši prijatelj iz otroštva in mladosti, Vik, ni samo to, za kar se je predstavljal celo življenje. Vik je namreč član specialne vojaške enote. Oba, Val in Vik, se znajdeta na misiji reševanja Valove družine, ki je hkrati, na poseben način, tudi Vikova družina. Na poti na isto območje je tudi Dalija, humanitarka, ki je pri Združenih narodih zadolžena za evakuacijo vaščanov. Stvari se zapletejo s posebno nočno akcijo pred prihodom humanitarcev. Boštjan Videmšek, nekoč vojni poročevalec, novinar, avtor sedmih knjig (najbolj znane so npr. Na begu s tematiko beguncev, Zadnji dve na temo ogroženih živalskih vrst, Plan B z okoljevarstveno tematiko) nam z Vojnim dnevnikom, romanesknim prvencem, daje v branje svoje izkušnje z vojnega terena, občutja in čustva čisto navadnega človeka, razmišljanja tistih, ki vojne spremljajo že dolgo, opozarjajo s poročanjem, fotografskimi dokazi razmer in obrazov v vojni. Daje nam priložnost, da ovrednotimo svoja stališča in občutja kot del civilizacije, ki bi v 21. stoletju že morala napredovati v razumevanju in sprejemanju morale, etike, osnovnih odnosov med ljudmi, ki jo tvorijo. Žalostno je in nedoumljivo, koliko prikritega sovraštva je med nami, koliko laži v imenu politike in vojnih zaslužkarjev, ki jim včasih, ali kar večinoma, služijo tudi mediji. Trpko se zavemo, da ima ideja svobodne volje vsakega posameznika zelo trhle temelje. Ko država pristane v vojni, nisi več sam in svoj, nisi samostojen, si del nje in tvoja dolžnost je zanjo tudi umreti. Ljubezen pa, največja sila na svetu, tista, ki vse premaga, v vojnih razmerah vse bolj vztraja, zavedanje o njenem pomenu se boleče poglablja in, ko smo pred morebitnim neizbežnim koncem življenja, je edina pomembna. Da bi le, skupaj z idejo in uresničenjem miru, vodila tudi vse tiste, ki vrtijo ta naš svet.

Prispevala: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Voda v jezeru ni nikoli sladka

Gaia, hči revnih staršev, živi v socialni soseski rimskega primestja, kjer se šest članov njihove družine stiska na dvajsetih kvadratnih metrih. Oče v delovni nesreči ohromi in pristane na vozičku. V upanju na boljše življenje se družina preseli v socialno stanovanje v predmestje Rima, a iz svojih okvirov ne zmore in ne zna. Gaia celoten čas šole in kasneje študija stremi k nečemu višjemu, boljšemu. Obiskuje elitno šolo, dobiva se s fanti višjega sloja, vse dni se neumorno uči, da bo v življenju nekaj dosegla. Dobiva vedno nove prijatelje in prijateljice, s katerimi, ko se ji preveč približajo, prekine stike. Čeprav na trenutke v Gaino življenje posije sonce in je včasih voda v jezeru res sladka, celoten roman govori predvsem o brezizhodnosti mladih generacij italijanskega podeželja, o nasilju, lažeh, prevarah, rdeča nit pa je ves čas kompleksen, destruktiven odnos med materjo in hčerjo.

Prispevala: Valentina Tominec, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Damski polnočni plavalni klub

Prevod dela: The ladies’ midnight swimming club. Sodobna irska pisateljica, avtorica vzpodbudnega romana o družini in družbi, se loti mnogih vprašanj, ki zadevajo slehernika. S človeško toplino, ki premore neomejeno empatijo, nam naslika portrete glavnih protagonistk iz majhne irske vasi ob obalah Atlantika. Uspe se jim povezati v odločno skupnost, kjer najdejo moč za tolažbo in medsebojno podporo. Prebrodijo tudi najzahtevnejše izzive usodnih zapletov, saj se ne predajo. Zgodba je slavospev ženskemu prijateljstvu in pomenu povezanosti v skupnost. Kot preizpraševanje o resnih etičnih vprašanjih je roman klub vsemu napisan z nežnostjo in pridihom komičnosti. Toplo priporočam!

Prispevala: Cveta Hribernik, Knjižnica Domžale

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Deklica iz Kijeva

Desetletna Alisa že nekaj časa čuti, da njeno življenje ni več kot prej. Učiteljica v šoli je žalostna, starša in dedek so zaskrbljeni, cel Kijev, eno najstarejših evropskih mest, prežema tesnoba. In res, 24. februarja 2022 Rusija sproži obsežno invazijo na Ukrajino. Družino Melnikov prebudijo serije eksplozij, Rusi bombardirajo Kijev, Ukrajina je v vojni. Kultivirana, dobro situirana, ljubeča se družina je nenadoma pahnjena v kaos borbe za preživetje, v svet teme, zla, razdejanja, groze. Šele preko romaneskne pripovedi, kjer sodoživljamo, se vživljamo v za vedno spremenjeni svet glavnih protagonistov, spoznavamo, da bi družina Melnikov lahko čez noč postali tudi mi, trenutno še zabubljeni v coni udobja, nedotaknjeni, skrivajoč glave v pesek. Avtorja, ki sta opozorila nase že z uspešnico Fotograf iz Auschwitza, sta ustvarila presunljivo zgodbo o žrtvah vojne, ki trenutno divja v srcu Evrope. Ali je nasilje res tako nepremagljivo, ali za človeško raso res ni več upanja k vstajenju?

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ko so zvezde razpršene

Življenje piše žalostne zgodbe, nekatere imajo srečne konce. Victoria Jamieson v pričujočem grafičnem romanu opisuje resnični življenjski poti bratov Omarja in Hassana Mohameda, ki sta vojni v Somaliji ubežala v kenijsko begunsko taborišče Dadaab. Zgodbo avtorici pripoveduje že odrasli ameriški državljan Omar, saj je njegov brat Hassan invalid, epileptik, edina beseda, ki jo zna reči je hujo. Brata sta v Dadaab prišla kot otroka, njuna zaščitnica je postala dobrosrčna begunka Fatuma. Fanta sta v Dadaabu živela v skrajni revščini, Omar je predano skrbel za bolnega bratca, ob tem pa končal osnovno in srednjo šolo. V taborišču sta namreč preživela kar petnajst let. V stripu se vrstijo bridke pa tudi vesele dogodivščine beguncev, priča smo prijateljskim vezem, ki so pomagale pregnati malodušje, pa tudi hrepenenju po taboriščni Indiji Koromandiji, to je selitvi v Ameriko, kar je bilo omogočeno le redkim. Avtorici je s čudovito, topline polno ilustracijo uspelo omiliti tragiko trpljenja, o katerem v Evropi ne vemo veliko, ki pa pretrese do obisti. Magijo pripovedi so začutili mnogi po svetu, saj je bil strip nagrajen s številnimi nagradami, v knjigi jih je naštetih kar sedem.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Bizarno

Glavna junakinja romana je trinajstletna Sally Moe, obsesivna bralka knjig, ki ji pomenijo zatočišče pred tegobami odraščanja. Tako želene počitnice pa bodo to poletje precej drugačne, saj ji psihoterapevt svetuje, naj vsaj za tri mesece opusti branje, se odpre življenju ter išče sublimno v njem. Vsakoletno kampiranje v obmorskem kraju se končno prične, tri matere samohranilke s svojimi otroki se ponovno objamejo. Sally Moe je najbolj vesela prijatelja Dylana, v katerega je že leta zaljubljena. Ko začne dekle pisati dnevnik, se ne zaveda, kakšna pustolovščina se obeta druščini, kako hitro se poletna rutina lahko sprevrže v kaos, kaj vse bo zabeleženo v knjigi njenega življenja. V napeti, nenavadni zgodbi avtor opozarja na anomalije sodobne družbene stvarnosti. Govori o neodgovornem starševstvu, o neupravičenem bogatenju na račun nedolžnih, o starosti, bolezni, umiranju, osamljenosti. Vsemu navkljub čuteči mladi iščejo boljše poti v medosebnih odnosih ter marsikdaj presežejo egoizem in omejenost odraslih. Nizozemski pisatelj Kuyper je napisal več kot petdeset otroških in mladinskih knjig, njegova dela so družbeno angažirana, poetična, globoka, vendar lahko razumljiva, kar mu je prineslo mnoge najprestižnejše nizozemske nagrade in kar je najbolj pomembno, občudovanje bralcev.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Morilčeve solze

Prevod dela: Les larmes de l’assassin. , O avtorici na zavihku ov. V kraj, pozabljen od vseh, kjer je s svojimi starši živel mali Paolo, je vsak prišel samo z namenom. Turist, znanstvenik, pesnik, vsak je našel tam tisto, po kar je prišel. Angel Allegria je bil morilec in prišel je morit. Paolo je tako postal sirota, Angel pa je našel pristan, kamor se je umaknil pred strahotami, ki jih je počel. Paolo ni poznal učinka groze ali žalosti, ki bi ga moral doleteti ob pogledu na mrtva starša. Ni poznal strahu, ker mu je življenje ves čas nosilo trenutke, ki jih je moral sprejeti brez ugovora. Tako je sprejel tudi mrtvi telesi in Angelovo zahtevo, da mu skuha juho. Zaživela sta v nenavadnem sožitju, ki ga je zamajal prihod Luisa, tujca, ki ni vedel, da je postal Angelov konkurent za otrokovo naklonjenost. Luis je antipod Angela, njegova protipodoba, tista, ki bi si jo Angel takoj nadel, če bi le znal zaupati, presekati tisto kar ga je naredilo za okorelega morilca. Vendar življenje je skup trenutkov in odziv nanje večkrat napačen. Vsak ima v svojem življenjskem nizu tudi napačne odzive, le da niso zanje vsem izstavljeni računi.

Prispevala: Maša Uran, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Hiša ob jezeru

Ali ste se že kdaj zapletli v misli, kako bi bilo lahko vaše življenje drugačno, če bi sprejeli drugačne odločitve? Max Albrecht, ki je vedno pogumno odrival vsakršno vsiljevanje misli, ki bi ga odpeljale nazaj v čas, ki bi ga moral pozabiti, se sooča z bolečino obžalovanja – kesa se namreč, da ni sledil instinktom, posledično pa zapravil priložnosti. In ko se je že zdelo, da je za vedno odkorakal stran od svoje preteklosti, je v svojem štiriindevetdesetem letu pred vnukinjo Anno razgrnil star in zbledel notranji načrt čudovite hiše ob jezeru, s tem pa začel razkrivati skrivnosti tistega »drugega življenja« v Vzhodni Nemčiji, ki ga je zaklenil v mrakobe podzavesti. Anna si je od zmeraj prizadevala priti do ključa dedkove preteklosti, ni pa vedela, kako se spopasti z logiko njegove zahteve – zahteval je namreč, da v njegovem nekdanjem nemškem domu, ki ga je zapustil pred sedemdesetimi leti, poišče nekaj, kar zanj simbolizira zlomljene sanje, ki jih je odrival iz svojega spomina. Leta brezupnega brskanja po sledovih družinske preteklosti v trenutku zbledijo, ko se Anna do potankosti vživi v usodo stare, nekdaj pravljične palače obdane s šepetajočimi gozdovi in spokojnostjo jezera – dedek jo je poslal nazaj tja, kjer se je zanj vse začelo, da oživi pretekla čustva in pozabljene duhove te dežele. V tem popotovanju, ki se začne v italijanski kavarni v San Franciscu, se popeljemo med »ruševine« nekdaj uglednega nemškega doma in v svet pariških kurtizan, obenem pa neprestano sledimo Anni, ki poskuša skrivnostni družinski preteklosti dodeliti prihodnost in povrniti dostojanstvo družinskemu imenu.

Prispevala: Daša Medvešček, Goriška knjižnica Franceta Bevka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ujemi zajca

Roman pripoveduje o dveh nekoč nerazdružljivih prijateljicah, ki sta kot majhni deklici in kasneje srednješolki delili tiste najbolj intimne skrivnosti odraščanja v Banjaluki v poosamosvojitveni Jugoslaviji. Dekleti, obremenjeni s travmami in sovraštvom še vedno sprtih nacij, sta odrasli v samosvoji osebnosti brez idealov. Sara, prvoosebna pripovedovalka zgodbe, po študiju odide v tujino in si tam ustvari eksistenco, Lejla ostane v Bosni. Po dvanajstih letih tišine se dekleti znova sestaneta v Bosni ter z avtom odpravita na Dunaj. V romanu se prepletata preteklost in sedanjost glavnih protagonistk, priča smo njunim duševnim stiskam, včasih kar mučnim napetostim v medosebni komunikaciji, iskanju izgubljenega časa, razkritju boleče družinske skrivnosti. Literarni prvenec je mladi avtorici prinesel nagrado Evropske unije za literaturo ter laskavi naziv Elena Ferrante Balkana.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo