Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: poučno za otroke

Z vsemi čuti!

Francoski pisatelj Philippe Nessmann črpa navdih za otroško literaturo iz znanosti in zgodovine. Inovativen pristop k pisanju dopolnjujejo izjemne ilustracije, grafična podoba pa daje piko na i. Na otrokom razumljiv način predstavi vseh pet človeških čutov. Skupaj (s šestim) predstavljajo celoto, s katero lažje dojemamo svet okrog sebe. Anatomski razlagi sledijo zanimivosti in poklici, ki še posebej poosebljajo določen čut. Slikar denimo pri delu najpogosteje uporablja oči, akustični inženir sluh, fizioterapevt pa je najbolj odvisen od tipa. Vsako poglavje posebno pozornost nameni živalskim čutilom, obenem pa besedilo z ilustracijami prinaša veliko zanimivosti in znanstveno podkrepljenih ugotovitev. Knjiga je namenjena otrokom prve, še bolj pa druge triade za samostojno ali družinsko branje, čudenje in učenje. Je ena tistih knjižnih biserov, ki bo k branju pritegnila tudi manj strastne bralce. Avtor je za knjigo leta 2020 prejel nagrado Prix Sorcieres v kategoriji poučnih knjig, dobila pa je tudi nominacijo za pomembne znanstvene nagrade in je res odlično branje. V slovenskem prevodu jo je strokovno pregledala dr. Marina Dermastia.

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Atlas psov

Tačko na srce, zagotovo ne uganeš, koliko pasem obstaja na svetu. V našem skrbno izbranem atlasu najdeš vse od najmanjše čivave pa do najbolj kosmatega komondorja in spoznaš osnovne informacije o njihovem značaju. Pasme so predstavljene na igriv način. Tako boš imel priložnost izvedeti, kateri psi so najbolj zvesti in pogumni, kateri največ lajajo in kateri najglasneje smrčijo, ko sanjajo o slastni pečenki. Če pa imaš rad pravljice za lahko noč, lahko prebiraš Hov hov novice, odličen pasji časopis, ki te spremlja skozi celoten atlas. Našel boš ogromno zgodb, intervjujev in reportaž iz življenja slavnih pasjih junakov in junakinj.

Knjiga je namenjena vsem otrokom, staršem, učiteljem in vzgojiteljem, ki se navdušujejo nad temi čudovitimi bitji. V pomoč bo vsem lastnikom psov, ki bi si želeli izvedeti več o svojem ljubljenčku, še posebej pa bo koristila tistim, ki se še odločajo, katera pasma bi bila najbolj primerna za njih.

Knjiga je namenjena otrokom od 8. do 15. leta.

Rezerviraj knjigo

Reformatorji v stripu…

Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res dooooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo)

Založnik o knjigi:

Strip izpod nabrušenega peresa Boštjana Gorenca Pižame in z iskrivimi ilustracijami Jake Vukotiča, oboje podkrepljeno z znanstveno in akademsko roko dr. Kozma Ahačiča, vas bo navdušil in vam predstavil osebnosti slovenske reformacije! Vas zanima, kako smo Slovenci dobili prvo Biblijo Jurija Dalmatina in prvo slovnico Adama Bohoriča? Drama, zapleti, pogum in vizija velikih ljudi bodo v stripovski zgodbi navdušili mlade in odrasle bralce. Knjiga vas bo presenetila in popeljala v odkrivanje zgodb velikih osebnosti slovenske reformacije!

Reformatorji v stripu so odgovor na to, kako lahko spremenimo svet, kako lahko ustvarjamo pomembne mejnike za življenje vseh – in kako so nam veliki ljudje v resnici povsem podobni. Celo če so živeli več sto let pred nami. Hkrati pa je ta strip tudi poročilo o pubertetniški dobi slovenskega knjižnega jezika. O času, ko se je slovenski knjižni jezik že rodil, ni pa še povsem odrastel. V odraslo dobo sta ga namreč popeljali prav knjigi, na nastanek katerih se strip osredotoča: Biblija Jurija Dalmatina in slovnica Adama Bohoriča. Če je bil prevod celotne Biblije za slovenski knjižni jezik matura, potem je bila slovnica Adama Bohoriča maturitetno spričevalo. — dr. Kozma Ahačič

Pričujoča stripovska zgodba bi lahko zavila v več smeri. Toda ko je Jaka izrisal prvo poglavje, me je navihana lahkotnost risbe, ki je vseeno vseskozi ostajala zvesta obdobju reformacije, navdihnila za šaljiv in parodičen pristop, ki vseeno spoštuje izvirno snov. Upam, da vam je kratkočasno predstavila utiranje poti, ki je pripeljala do slovenščine, kakršno poznamo danes. — Boštjan Gorenc Pižama

Knjiga je namenjena otrokom od 9 do 12 let.

Rezerviraj knjigo