Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: kriminalni roman

Brazgotine

Heloise Kaldan, novinarko časopisa Demokratik Dagblad smo bralci spoznali že v avtoričinem prvencu z naslovom Smrdljivka. Tokrat jo preseneti neželena nosečnost. Ni prepričana, ali je po nedavnih travmah pripravljena na resno razmerje s partnerjem Martinom Duvallom in skrb za otroka. Heloise pa ni edina, ki se sooča s svojimi demoni iz preteklosti. Kmalu jo prijateljski odnos z detektivom Erikom Schäferjem potegne v njegov zadnji primer, ki je šokiral celotno Dansko. Po navodilih vodje mora napisati senzacionalen članek o desetletnem dečku Lukasu, ki je nekega dne iz šole izginil neznano kam. Njegov profil na družbenem omrežju razkrije, da se je pronicljivi deček močno zanimal za pareidolijo. Gre za iskanje in prepoznavanje obrazov, vzorcev v vsakdanjih stvareh. Med drugim je objavil fotografijo razpadajočega skednja, katerega vrata spominjajo na obraz. Se deček morda nahaja tam? V preiskavi se odkrivajo tudi mnoge druge sledi in policija se vse teže v enaki meri posveča vsem dokazom. Odkritje okrvavljenega Lukasovega nahrbtnika primer poveže z nekdanjim vojakom, ki trpi za posttravmatskim stresnim sindromom. Avtorica z natančnostjo preiskovalne novinarke spretno poveže vse niti in pred nami razgrne pretresljivo zgodbo o družinskih in vojnih travmah ter neusmiljenem maščevanju. Anne Mette Hancock je večkrat nagrajena danska pisateljica, ki jo že postavljajo ob bok največjim mojstrom kriminalnega žanra, kot so Nesbo, Grisham in Lackberg. Leta 2020 je postala danska pisateljica leta. Preobrati v njenih zgodbah se kar vrstijo, zato je roman neodložljivo in napeto branje vse do zadnje strani.

Prispevala: Eva Zadravec, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige,si

Rezerviraj knjigo

Glasbeni seznam

V najnovejšem v slovenščino prevedenem trilerju je nagrajeni nemški avtor poskrbel še za čisto pravo glasbeno ozadje dogajanje, ki ga najdete na povezavi na zadnjih straneh knjige. Avtor priporoča, da glasbo, ki jo je pripravil v sodelovanju z nemškimi in drugimi tujimi izvajalci poslušamo pred branjem in po branju, da sicer ne zmotimo bralnega procesa! Pred mesecem dni je na poti v šolo brez sledu izginila petnajstletna Feline Jagow, učiteljeva hčerka. Zasebni detektiv Alexander Zorbach, nekdanji kriminalist in preiskovalni novinar, ki ga je najela Felinina mati, s težavo išče sledi za mladenko. S pomočjo Felinine znanke, slepe Aline, izve za glasbeno napravo, ki jo je Felina skrivala pred strogim očetom. Ta naprava je bila pred kratkim povezana s spletom, seznam glasbe na njej pa spremenjen. Zorbachu se zdi preveliko naključje, da bi ugrabitelji dovolili dekletu uporabljati dostop do spleta. Kmalu je tako njemu kakor Alini jasno, da jima želi nekdo z glasbo nekaj sporočiti. Ob tem odkrijeta še Ambrozijo, čudaško zavetišče za zlorabljene osebe. Nikakor pa se jima ne sanja, da bi bila ključ do vsega lahko ljubezen, onadva pa na sledi staremu znancu, Zbiralcu oči, ki je ubil Zorbachovo ženo. Bosta Felino sploh našla živo? Najpomembneje pa je, ali bosta sama pri tem preživela? Fitzek je dobro opisal osebe, njihove odnose ter bralcem pripravil več zapletov. Na razplet pa je potrebno počakati vse do konca!

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Zlati par

Že utečeni tandem, pisateljici Greer Hendricks in Sarah Pekkanen sta izdali še eno kriminalno poslastico, ki v napetosti zgodbe ne zaostaja za predhodnjimi. Njuna dela so uvrščena na vrh lestvice knjižnih uspešnic New York Timesa. Marissa in Mathew imata (na videz) lep zakon, dokler ga Marissa ne prevara in najameta terapevtko, da bi znova pokrpala zakon. Tudi zaradi njunega sina, Benneta. Vse izgleda, da par lepo napreduje, a terapevtki Avery, ki je v preteklosti izgubila licenco, se vseskozi zdi, da nekaj prikrivata. Tu je še Polly, čudna in zmedena Marissina pomočnica, odtujeni Matthewov oče in Skip, dolgoletni prijatelj obeh zakoncev. Z vsako stranjo, se razkrivajo nove podrobnosti, tako iz sedanjosti kot iz preteklosti. Domiselno in vznemirljivo branje.

Prispevala: Maja Car Marn, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

W

Zgodbo o Walterju, nekoč levem in potem desnem političnem mislecu in njegovem prijatelju Wladimirju, ki je postal militantni levičar, nam pripoveduje avtorjev soimenjak Igor Štiks, pariški levičarski intelektualec. Ta prispe na Otok v Dalmaciji, kjer ga čaka Walterjev odvetnik. V branje mu izroči Walterjevo oporoko. Walterja, ki je Igorju v Parizu pripovedoval o svojem življenju, namreč najdejo brutalno umorjenega. K branju oporoke je poklicana tudi skrivnostna in neznana Tessa Simon. W je briljanten politični triler, ki nas osuplja z akcijami levice in desnice ter zgodovino bolj in manj tajnih bojev različnih uporniških frakcij. Walterjeva zgodba je polna umorov, tajnih služb, aktivistov, politikov, ki krojijo zgodovino in politiko Evrope v drugi polovici 20. stoletja. Nenazadnje nas dogodki popeljejo tudi v Sarajevo, kjer Igor in Tessa spoznata nekatere podrobnosti iz njunih življenj. Kdo je bil kdo, kdo sploh ni obstajal, kdo se je in se še podtalno bori proti današnjemu kapitalizmu, kdo bi želel nazaj komunizem, ali vsaj socializem, od kod izhajata bralca oporoke in zakaj je Walter ravno njiju izbral za dediča? To so vprašanja, na katera iščemo odgovore vse do konca romana. Igor Štiks, univerzitetni profesor, pisatelj, esejist in literarni kritik, v romanu W spretno zapiše zgodovino evropske in svetovne levice.

Prispevala: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Zabojnik

Zakonca Aki in Milla Ollikainen predstavljata dvojec za psevdonimom A. M. Ollikainen. Zabojnik je njuna prva skupna knjiga za katero sta prejela tudi nagrado za najboljši finski kriminalni roman. Kot v vsaki dobri kriminalki, tudi v tej najprej spoznavamo akterje in vpletene v zgodbo. Roman se začne z razcapanim moškim, ki se izkaže za Hannesa Lehmusoja, uspešega poslovneža in mednarodnega filantropa, obenem pa tudi mecena sodobne umetnosti. Seveda se kmalu spoznamo tudi z njegovim potomstvom in ostalimi vpletenimi v koncern in fundacijo Lehmus. Nato spoznamo še finske policiste, s policistko Paulo Pihlaja na čelu, ki bo vodila preiskavo v času šentjanževega. Ko odkrijejo v zabojniku koncerna utopljeno žensko, se začne zgodba najprej zapletati nato pa seveda tudi razpletati. Je v ozadju rasistični motiv, je motiv bogastvo? Je povezava z Afriko in Namibijo slučajna ali ima globlji pomen? Obenem pa se razkriva še vzporedna zgodba mladega fanta obtoženega krvnega delikta, ki je nekako povezan s Paulo. Ker se ta del zgodbe ne razplete, pričakujemo nadaljevanje.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

V gozdu

Na Irskem nas skozi dva zločina popelje v prvoosebni pripovedi detektiv Robert Ryan. Prvi zločin se zgodi v preteklosti, leta 1984, ko v gozdu blizu kraja Knockaree izgine troje dvanajstletnih otrok (Jamie, Adam in Peter), najdejo pa le enega, ki se izkaže za našega glavnega junaka in detektiva. Čez leta se v istem kraju zgodi nov zločin. Tokrat je žrtev dvanajstletna Katharine Devlin. Zgodba napisana s stališča profesionalnega detektiva, ki se s svojo partnerko Cassie Maddox in s sodelavci oddelka za umore trudi odkriti storilca v operaciji Vestalka s pomočjo najnovejših sredstev in dognanj forenzike, opisuje dogajanje za nazaj. Zanimivo je razmerje z resnico in pogled na laž, ki predstavlja rdečo nit celotne zgodbe. Ves čas se sprašujemo, kaj se je zgodilo pogrešanima otrokoma in kako, da se tretji soudeleženec ničesar ne spomni, hkrati pa se odpirajo vprašanja povezav med zločinoma in končno kdo je zločinec? Izvrstno napisana knjiga, ki predstavlja prvo iz niza psiholoških in socialnih kriminalk avtorice Tane French. Upamo, da sledijo prevodi tudi ostalih iz serije »Dublin Murder Squad«.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Slepa pega

Četrti roman Paule Hawkins nas preseneti s svojo dolžino. A je avtorica, ki se je pred leti iz Zimbabveja preselila v London, na le malo več kot 100 straneh spretno zapletla primer. Jake, Ryan in Edie so najboljši prijatelji. Ker sta se Jake in Edie poročila je njihovo prijateljstvo ubralo bolj hladne note. Mlada zakonca sta se naselila v odmaknjeno, zastarelo vilo, Ryan pa je nadaljeval s svojim udobnim in uspešnim življenjem. Nekega večera pa mu je Edie poslala telefonsko sporočilo, da ne zdrži več. Edie se je čez noč preselila k Ryanu in zdelo se ji je, da se v njej do njega prebujajo prikrita čustva. Morda bi se iz njih kaj razvilo, če ne bi Jake umrl. Sredi njegove vile ga je v mlaki krvi našel Ryan. Ga je najboljši prijatelj tudi umoril? Edie se ne želi preseliti nazaj v moževo vilo, a ji drugega ne preostane. Obdana s čermi in morjem tolažbo išče v teku, pri katerem se ji večkrat pridruži Lara. A na tej ženski je nekaj neprijetnega? Edie je na neljubi pripetljaj iz preteklosti popolnoma pozabila, a takratna žrtev ni!

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Beli volk

Drugi roman napovedane serije kriminalk nosi naslov Beli volk. Tudi pri imenu gre za avtoričino »malo prevaro«, saj se izkaže za mamilo, ki s tem imenom prihaja na slovenski trg, in je mnogo močnejše od heroina. Cel roman je dobesedno gost informacij, oseb, karakterjev, dogodkov, družinskih travm, ki nas bralce usmerijo, pa se izkaže za napačno sled, znova in znova se zgodi preobrat. Od bralca delo zahteva precej zbranosti, da se prebije prek navidezno nepovezanih niti, a se nazadnje prav vrhunsko prepletejo v smiselno celoto, vpeto v staroslovansko mitologijo, postavljeno v Belo krajino, na Kočevsko in Ljubljano. Rdeča nit še iz predhodnega dela Rdeča kapica je tožilec Mio Aurelli s svojimi človeškimi slabostmi, ki dajejo celoti svojstven pečat. Poslastica za ljubitelje tega žanra.

Prispevala: Cvetka Hribernik, Knjižnica Domžale

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Zatemnitev

Zatemnitev me je pritegnila s samim naslovom. Le kaj se je zatemnilo? Ali kdo? Ali komu? Gre za kriminalni roman, ki se lahko bere samostojno, saj se zgodba detektiva razkrije tudi za nazaj. A, če preberemo tudi roman Snežna slepota, nam je življenjska pot osrednjega lika bolj jasna. Ari Thor Arason je detektiv, s katerim smo en zapleten primer že rešili, kakor tudi njegove ljubezenske zagate. Tokrat pa umoru Eliasa, ki je veljal za uglednega delavca v gradbeništvu, ni videti rešitve. Le kdo bi mu sploh želel kaj slabega? Ali pa morda on ni bil tako dobrosrčen? Še ena, sicer izmišljena zgodba, ki razkriva, kako lahko kratkotrajno trpinčenje otroške duše zaznamuje osebo za vse življenje in povzroči še več zla. Obenem pa se ob zgodbi Arija Thora razkrivajo še skrivnosti zagnane novinarke Isrun, ki jo nekaj (do konca nerazkritega) žene, da gre po poti sledi vse do konca… Islandski avtor Ragnar Jonasson ljubitelje kriminalnega žanra po trilogiji Skrita Islandija sedaj razvaja z novo serijo Temačna Islandija, kateri pripada tudi roman Zatemnitev, ki je samostojni drugi del v prej navedeni seriji. Odlikujejo ga kratka poglavja, ki vzdržujejo napetost ter prepletanje več zgodb!

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Tri prijateljice

Kako dobro poznamo svoje najboljše prijateljice? Beth, Joanne in Megan po naključnem srečanju na Mestni univerzi v Londonu postanejo najboljše prijateljice. Ko uspešno diplomirajo, se odločijo skupaj proslaviti zaključek študentskega življenja. Odpravijo se v vas izven mesta, kar doživijo, pa spremeni njihova življenja za vedno. Čeprav o dogodku, ki se je tam zgodil, ne spregovorijo več, se vsaka po svoje spopadajo s spomini in svojimi skrivnostmi. Toda dvajset let kasneje, ko imajo vse že uspešno kariero, resnica pride na dan in posledice so za vse tri daljnosežne. Vendar pa se ne razkrije samo usodna laž, tudi zamolčane skrivnosti se kar vrstijo in grozljivo je, kako lahko en sam dogodek vpliva na mnoga življenja.

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo