Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: kriminalni roman

Anomalija

10. marca 2021 je letalo družbe Air France 006 na standardni poti iz Pariza v New York, ko se nad vzhodno obalo ZDA pred njim nenadoma znajde strašljiv, gromozanski nevihtni oblak. Presenečena pilot in kopilot sta zaskrbljena, saj hladna fronta in oblačnost pred vzletom nista bili napovedani. Ko pride do srečanja z oblakom, letalo sunkovito pade v zračno luknjo in vrtinčasti vetrovi ga močno premetavajo. Nenadoma posije sonce, letalo se umiri in nadaljuje s svojim običajnim letom, kot da se ne bi nič zgodilo. V okvari ostanejo le krmilni inštrumenti. Pilot Markle nemudoma pošlje klic v sili s prošnjo za zasilni pristanek. Ko identificira svoje letalo in relacijo, pa se zgodi nekaj nepredstavljivega. Iz strašljive nevihte letalo izstopi podvojeno, podvojijo se tudi vsi potniki na krovu. Identično letalo tako drugič pristane v ZDA junija, tri mesece za prvim letom. Da bi oblasti raziskale nenavaden primer, junijsko letalo izolirajo v vojaškem oporišču, njegove potnike pa napotijo v karanteno. Znanstveniki in kriminalisti skušajo anomaliji priti do dna. Do psihološkega preobrata pride, ko junijski potniki spoznajo svoje marčevske dvojnike. Kako se bodo spopadli s svojim drugim jazom? Kdo pravzaprav so ti ljudje? Kdo je original in kdo kopija? Smo priča le simulaciji, morda napaki v sistemu? Bo uganka naposled razvozlana? Roman, ki prepleta prvine kriminalke, znanstvene fantastike in trilerja, je francoskemu pisatelju Hervéju le Tellierju leta 2020 prinesel Goncourtovo nagrado, najpomembnejšo francosko literarno priznanje.

Prispevala: Helena Bučar, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Snežna slepota

Menjavo službe prištevamo med bolj stresne življenjske spremembe. Ob tem pa se je mladi policist Ari Thor Arason preselil še daleč na sever Islandije. Sam v novem kraju, kjer nikogar ne pozna, se ne počuti prijetno, niti dobrodošlo. Tomas, vodja policijske postaje, mu zatrjuje, da je Siglufjörđur zelo mirno mesto, v katerem se nič ne dogaja. A nenadna smrt v gledališču tega majhnega mesta, njegove trditve ovrže. Čeprav se Tomas trudi smrt prikazati kot preprosto nesrečo nerodnega ostarelega pisatelja, Ari Thor sumi, da je za tem nekaj več. Sploh po tem, ko začne obiskovati ure klavirja pri eni izmed ljubiteljskih gledališčnih igralk, Ugli. Ari Thorjevo dekle Kristin je ostalo v središču Islandije, njun odnos pa postaja zmeraj bolj podoben vsakdanu v Siglufjörđuru, kjer nenehno sneženje preprečuje dostop zunanjim obiskovalcem mesta, Ari Thor pa se težko prebije celo do službe. Ko prvi smrti sledi še smrt mlade ženske, pa postanejo pozorni celo domači policisti. Končno prisluhnejo mlademu in zagnanemu Ari Thorju. Medtem pa se ob napeti kriminalni zgodbi pletejo nežna romantična čustva. Islandski avtor ljubiteljev kriminalk tudi v novi seriji Temna Islandija ne razočara z nepredvidljivim razpletom.

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Mož, ki je umrl dvakrat

Četrtkov klub za umore na lovu za diamanti

Richard Osman, britanski televizijski voditelj, režiser in komik, je zaslovel s knjigo Četrtkov klub za umore. Mož, ki je umrl dvakrat, prinaša nove dogodivščine štirih starostnikov, ki živijo v naselju oskrbovanih stanovanj z imenom Sončni gaj. A Elizabeth, Joyce, Ibrahim in Ron še zdaleč niso običajni starostniki. Imajo namreč svojo skrivnost. Prosti čas preživljajo z razreševanjem starih zločinov v okviru Četrtkovega kluba za umore. Tokrat je pred njimi nov skrivnostni primer. V Sončni gaj se po pomoč zateče gospod, ki naj bi Martinu Lomaxu ukradel diamante v vrednosti 20 milijonov funtov. Martin, ki je povezan s kriminalnimi združbami po vsem svetu, je na lovu za njim. Elizabethin stari znanec zato prosi, da ga v Sončnem gaju skrijejo pred nevarnostjo. Kmalu zatem se zgodi dvojni umor in začne se lov na diamante, ki se mu seveda pridružijo tudi nabriti starostniki. V zgodbi se ves čas pojavljajo dvomi, ali sta umora le predstava za pobeg z diamanti in lagodno življenje? Naenkrat se v lovu za diamanti znajdejo starostniki, policisti, specialci, kriminalci in še marsikdo. Kdo izmed njih bo prvi našel diamante? Zabava ob branju je zagotovljena. Zgodba z nepričakovanimi zapleti in lovom na diamante pritegne ljubitelje kriminalnih romanov. Osmanovi starostniki so in bodo zagotovo marsikateremu bralcu segli do srca s svojo duhovitostjo in voljo do življenja. Kljub težavam, s katerimi se srečujejo, ostajajo mentalno in fizično aktivni, s čimer so lahko zgled marsikomu. Avtor ruši stereotipe o starejših, se iz njih pogosto norčuje, hkrati pa opozarja na problematiko starostnikov v družbi. Tako se v romanu srečamo z nasiljem nad starejšimi, demenco, soočanjem z izgubo bližnjega in osamljenostjo. S tem avtorjevo delo presega kriminalni žanr, saj se spretno poslužuje humorja in tudi družbene kritike. Richard Osman je že napovedal izid tretje knjige v seriji Četrtkov klub za umore, kar bo razveselilo mnoge bralce po svetu.

Prispevala: Eva Zadravec, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Polnoč na reki Grey

Zgodba bralca popelje v Anglijo, na začetek 19. stoletja. Osrednji lik je Rebecca Hunter, ki je leta dolgo skrbela za bolno mater. Po njeni smrti se zaobljubi, da bo ostala samska in brez otrok, saj nanje ne želi prenesti materine duševne bolezni, za katero verjame, da je dedna. V nepojasnjenih okoliščinah umre še njen brat Jacob, vse družinsko premoženje pa podeduje Lewis Browning, ki postane tudi Rebeccin skrbnik. Med ljudmi velja za nepriljudnega, nadenejo mu celo vzdevek Polnočni vrag. Rebecca je odločena, da bo raziskala, kako in zakaj je njen brat umrl. Prepričana je, da je za njegovo smrt odgovoren prav Lewis, a ko je prisiljena, da se s teto preseli v njegov dvorec Greybourne, začne počasi odkrivati, da si je o lastniku ustvarila napačno mnenje. Napetost v zgodbi se začne stopnjevati s še eno nepojasnjeno smrtjo in znajdemo se v napeti, berljivi kriminalki. Začinjena je z naraščajočo privlačnostjo in zaljubljenostjo med glavnima junakoma, za popestritev pa poskrbijo nepredvideni obrati v zgodbi, ki pripeljejo do nepričakovanega konca. Roman, ki bo všeč ljubiteljem Agathe Christie in Jane Austen obenem!

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Sobarica

Nita Prose je urednica številnih odličnih knjig, ki se je prvič preizkusila tudi kot pisateljica. Glavna junakinja je Molly, preprosta in naivna petindvajsetletnica, ki pa se v družbi težje znajde in ne razume slabih namenov ljudi. Sklepamo lahko, da ima eno od motenj avtističnega spektra. Po smrti nadvse ljubljene babice, pa vseeno svoje poslanstvo najde v delu sobarice. Je izredno natančna in se vsako jutro v službo poda z vnemo in veseljem. A njena rutina se prekine, ko med čiščenjem ene od hotelskih sob, naleti na umorjenega bogataša Charlesa. Stvari se še bolj zapletejo, ko policisti odkrijejo nečedne posle. Molly spozna, da niso vsi takšni, za kar se izdajajo in da nikakor ni vse tako, kot izgleda.

Prispevala:  Maja Car Marn, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Mož, ki je umrl

Zabavna in izvirna zgodba v tipično finskem tragikomičnem pogledu na svet, ki spominja na romane Arta Paasilinne, a v bolj “krimi” slogu. Jaakko, uspešen lastnik gobarskega podjetja od zdravnika nepričakovano izve, da je njegovo telo polno toksinov. Šokiran ob novici, da mu verjetno ni preostalo več veliko življenja, odide domov in najde svojo ljubo ženo z drugim moškim, tudi zaposlenim v njunem podjetju. Za nameček se v istem kraju pojavi še eno, konkurenčno gobarsko podjetje. Nenavadne dogodivščine in presenetljive situacije so podlaga zgodbi, skozi katero nas avtor Antti Tuomainen vodi od smešnih presenečenj do globljih filozofskih vprašanj in življenjskih smislov. Jaakko se ne preda kar tako in iskanje krivca ga vodi v eksistencialistično in nepredvidljivo življenjsko pustolovščino.

Prispevala: Lea Berg, Izberi

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Tajkun

Pohlep velikih in malih

Izšel je drugi del Demšarjeve trilogije Vodnjaki s pomenljivim naslovom Tajkun. Tako kot v prvem delu z naslovom Cerkev, je tudi tukaj dogajanje umeščeno v izmišljeno pohorsko vasico Vodnjaki in širšo Štajersko. V Demšarjevih kriminalnih romanih običajno zasledimo zametke aktualne slovenske realnosti, kar avtor spretno vplete v samo zgodbo. Tako je tudi v Tajkunu, kjer bogati podjetnik Štefan Matjašič verjame in želi, da se vse podredi njegovi volji. Tudi učiteljica Marjetica, ki primerno oceni neznanje njegove hčere Sare, se znajde v primežu izsiljevanja. Zgodba se zaplete z izginotjem Sare Matjašič, ki se ne vrne iz Ljubljane, kjer je s polsestro snemala TV oddajo na nacionalni televiziji. Oče po svoje rešuje nastalo situacijo in najame zasebnega preiskovalca. Detektivski tim z inšpektorico Ivano v ospredju počasi razpleta kriminalni klopčič. Martin Vrenko je namreč že v pokoju in znotraj kriminalističnega tima pusti veliko odprtih vprašanj. Na Štajerskem se drug za drugim vrstijo umori in nevsiljiva pomoč inšpektorja Vrenka pri razpletanju primera je še kako dobrodošla. Pisatelj ohranja značilen slog pripovedovanja, psihološke opise likov, ki se zlijejo z dejansko situacijo v družbi, v kateri je veliko brezobzirnih ljudi, ki hlepijo po bogastvu in vsemogočnosti. A ni vse v moči, mar ne? Odlična kriminalna zgodba, začinjena z avtorjevim kritičnim pogledom na stanje duha in družbe v kateri živimo.

Prispevala: Zdenka Krautič, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Družina nad nami

V odličnem psihološkem trilerju Družina nad nami trije protagonisti, moški in dve ženski, pripovedujejo vsak svojo nenavadno življenjsko zgodbo, kaj jih povezuje, izvemo na koncu. Posvojenka Libby, ki je pravkar dopolnila petindvajset let, podeduje ogromno hišo v londonskem Chelseaju, raziskovati začne srhljive smrti svojih bioloških staršev. Na Azurni obali v Franciji poulična glasbenica Lucy, mati dveh otrok, išče načine, kako izplavati iz revščine. Henry, sin bajno bogatih brezdelnežev, pa lahko le osuplo gleda, kako družinsko premoženje odteka v roke premetenih manipulatorjev. Pripoved, polna zapletov, nasilja, borbe za preživetje, sporoča, da denar v nepravih rokah ne pomeni sreče, pa tudi to, da so nedolžni včasih prisiljeni v drastične ukrepe. Lisa Jewell je nekoč delala v modni industriji, po izgubi službe se je vrgla v pisanje ter postala ena najbolj branih in prevajanih avtoric sodobnega britanskega suspenza.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Brezno smrti

Kate Marshall, ki smo jo prvič srečali v kriminalnem romanu Devet brestov znanega angleškega avtorja kriminalk, ki biva in piše na Slovaškem. Kate in njenega nerojenega otroka je skoraj ubil partner Peter, prikriti psihopat in zločinec, a v knjigi pred nami je Kate že na trdnih tleh, pripravljena na nove nerazrešene primere, ki jih skupaj s Tristanom razrešujeta v sklopu njene zasebne detektivske agencije. Na Kate se je obrnila obupana Bev, mama več let pogrešane novinarke Joanne. Kate, nekdanja policistka, je takoj občutila, da se za skrivnostnim izginotjem Joanne iz zapuščene parkirne hiše skriva nekaj več. Plast za plastjo odstira svet, ki je poln grotesknosti in skrhanih odnosov ter koristoljubja. Mladi moški še kar izginjajo, serijski morilec pa za seboj ne pušča sledi. Bo Kate in Tristanu uspelo, ali pa bosta na koncu izgubila edini primer? Napeto!

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Žrtvovani

Preveden je še drugi od sedmih delov kriminalne serije kriminalista Marca “Hecka” Heckenburga in njegove nadrejene, detektivke Gemme Piper. Z njo je bil v preteklosti v ljubezenskem razmerju, njun odnos je poseben, hudomušen. Prva knjiga iz te serije nosi naslov Zalezovalci. Tudi tokrat je Heck na sledi, kot vse kaže, skupini serijskih morilcev, ki se uspešno izmikajo razkritju. Njihove žrtve se kar vrstijo in umirajo na izredno okrutne načine. Umori se zgodijo na praznične dni, prizorišča zločinov pa so izjemno teatralno prikazana kot prizori, ki upodabljajo posamezni praznik. S tem želijo storilci na sprevržen način vzbuditi pozornost in zgražanje okolice, zato v svoja natančno premišljena in načrtovana dejanja vložijo veliko dela. Avtor v vseh podrobnostih prikaže delo kriminalistov in okoliščine preiskovanja kriminalnih dejanj, saj ima izkušnje tudi z delom na tem področju. Ozadje njegovih kriminalnih romanov je predstavljeno nadvse avtentično. Odlično predstavi tudi psihološki profil protagonistov in različne načine razmišljanja posameznikov iz raznolike skupine kriminalistov, ki je s timskim delom vse bližje rešitvi tega težavnega primera. Pisatelj je bil v preteklosti zaposlen kot policist v okrožju mesta Manchester, kasneje pa tudi kot novinar. Svojo pisateljsko kariero je pričel kot pisec scenarijev za britansko televizijo, podobno kot že njegov oče Brian Finch, vendar v drugih žanrih. Je tudi uspešen pisec mnogih kratkih zgodb. Za svoja dela je prejel vrsto literarnih nagrad in nominacij.

Prispevala: Neja Drevenšek, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo