Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: kriminalni roman

Zabojnik

Zakonca Aki in Milla Ollikainen predstavljata dvojec za psevdonimom A. M. Ollikainen. Zabojnik je njuna prva skupna knjiga za katero sta prejela tudi nagrado za najboljši finski kriminalni roman. Kot v vsaki dobri kriminalki, tudi v tej najprej spoznavamo akterje in vpletene v zgodbo. Roman se začne z razcapanim moškim, ki se izkaže za Hannesa Lehmusoja, uspešega poslovneža in mednarodnega filantropa, obenem pa tudi mecena sodobne umetnosti. Seveda se kmalu spoznamo tudi z njegovim potomstvom in ostalimi vpletenimi v koncern in fundacijo Lehmus. Nato spoznamo še finske policiste, s policistko Paulo Pihlaja na čelu, ki bo vodila preiskavo v času šentjanževega. Ko odkrijejo v zabojniku koncerna utopljeno žensko, se začne zgodba najprej zapletati nato pa seveda tudi razpletati. Je v ozadju rasistični motiv, je motiv bogastvo? Je povezava z Afriko in Namibijo slučajna ali ima globlji pomen? Obenem pa se razkriva še vzporedna zgodba mladega fanta obtoženega krvnega delikta, ki je nekako povezan s Paulo. Ker se ta del zgodbe ne razplete, pričakujemo nadaljevanje.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

V gozdu

Na Irskem nas skozi dva zločina popelje v prvoosebni pripovedi detektiv Robert Ryan. Prvi zločin se zgodi v preteklosti, leta 1984, ko v gozdu blizu kraja Knockaree izgine troje dvanajstletnih otrok (Jamie, Adam in Peter), najdejo pa le enega, ki se izkaže za našega glavnega junaka in detektiva. Čez leta se v istem kraju zgodi nov zločin. Tokrat je žrtev dvanajstletna Katharine Devlin. Zgodba napisana s stališča profesionalnega detektiva, ki se s svojo partnerko Cassie Maddox in s sodelavci oddelka za umore trudi odkriti storilca v operaciji Vestalka s pomočjo najnovejših sredstev in dognanj forenzike, opisuje dogajanje za nazaj. Zanimivo je razmerje z resnico in pogled na laž, ki predstavlja rdečo nit celotne zgodbe. Ves čas se sprašujemo, kaj se je zgodilo pogrešanima otrokoma in kako, da se tretji soudeleženec ničesar ne spomni, hkrati pa se odpirajo vprašanja povezav med zločinoma in končno kdo je zločinec? Izvrstno napisana knjiga, ki predstavlja prvo iz niza psiholoških in socialnih kriminalk avtorice Tane French. Upamo, da sledijo prevodi tudi ostalih iz serije »Dublin Murder Squad«.

Prispevala: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Slepa pega

Četrti roman Paule Hawkins nas preseneti s svojo dolžino. A je avtorica, ki se je pred leti iz Zimbabveja preselila v London, na le malo več kot 100 straneh spretno zapletla primer. Jake, Ryan in Edie so najboljši prijatelji. Ker sta se Jake in Edie poročila je njihovo prijateljstvo ubralo bolj hladne note. Mlada zakonca sta se naselila v odmaknjeno, zastarelo vilo, Ryan pa je nadaljeval s svojim udobnim in uspešnim življenjem. Nekega večera pa mu je Edie poslala telefonsko sporočilo, da ne zdrži več. Edie se je čez noč preselila k Ryanu in zdelo se ji je, da se v njej do njega prebujajo prikrita čustva. Morda bi se iz njih kaj razvilo, če ne bi Jake umrl. Sredi njegove vile ga je v mlaki krvi našel Ryan. Ga je najboljši prijatelj tudi umoril? Edie se ne želi preseliti nazaj v moževo vilo, a ji drugega ne preostane. Obdana s čermi in morjem tolažbo išče v teku, pri katerem se ji večkrat pridruži Lara. A na tej ženski je nekaj neprijetnega? Edie je na neljubi pripetljaj iz preteklosti popolnoma pozabila, a takratna žrtev ni!

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Beli volk

Drugi roman napovedane serije kriminalk nosi naslov Beli volk. Tudi pri imenu gre za avtoričino »malo prevaro«, saj se izkaže za mamilo, ki s tem imenom prihaja na slovenski trg, in je mnogo močnejše od heroina. Cel roman je dobesedno gost informacij, oseb, karakterjev, dogodkov, družinskih travm, ki nas bralce usmerijo, pa se izkaže za napačno sled, znova in znova se zgodi preobrat. Od bralca delo zahteva precej zbranosti, da se prebije prek navidezno nepovezanih niti, a se nazadnje prav vrhunsko prepletejo v smiselno celoto, vpeto v staroslovansko mitologijo, postavljeno v Belo krajino, na Kočevsko in Ljubljano. Rdeča nit še iz predhodnega dela Rdeča kapica je tožilec Mio Aurelli s svojimi človeškimi slabostmi, ki dajejo celoti svojstven pečat. Poslastica za ljubitelje tega žanra.

Prispevala: Cvetka Hribernik, Knjižnica Domžale

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Zatemnitev

Zatemnitev me je pritegnila s samim naslovom. Le kaj se je zatemnilo? Ali kdo? Ali komu? Gre za kriminalni roman, ki se lahko bere samostojno, saj se zgodba detektiva razkrije tudi za nazaj. A, če preberemo tudi roman Snežna slepota, nam je življenjska pot osrednjega lika bolj jasna. Ari Thor Arason je detektiv, s katerim smo en zapleten primer že rešili, kakor tudi njegove ljubezenske zagate. Tokrat pa umoru Eliasa, ki je veljal za uglednega delavca v gradbeništvu, ni videti rešitve. Le kdo bi mu sploh želel kaj slabega? Ali pa morda on ni bil tako dobrosrčen? Še ena, sicer izmišljena zgodba, ki razkriva, kako lahko kratkotrajno trpinčenje otroške duše zaznamuje osebo za vse življenje in povzroči še več zla. Obenem pa se ob zgodbi Arija Thora razkrivajo še skrivnosti zagnane novinarke Isrun, ki jo nekaj (do konca nerazkritega) žene, da gre po poti sledi vse do konca… Islandski avtor Ragnar Jonasson ljubitelje kriminalnega žanra po trilogiji Skrita Islandija sedaj razvaja z novo serijo Temačna Islandija, kateri pripada tudi roman Zatemnitev, ki je samostojni drugi del v prej navedeni seriji. Odlikujejo ga kratka poglavja, ki vzdržujejo napetost ter prepletanje več zgodb!

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Tri prijateljice

Kako dobro poznamo svoje najboljše prijateljice? Beth, Joanne in Megan po naključnem srečanju na Mestni univerzi v Londonu postanejo najboljše prijateljice. Ko uspešno diplomirajo, se odločijo skupaj proslaviti zaključek študentskega življenja. Odpravijo se v vas izven mesta, kar doživijo, pa spremeni njihova življenja za vedno. Čeprav o dogodku, ki se je tam zgodil, ne spregovorijo več, se vsaka po svoje spopadajo s spomini in svojimi skrivnostmi. Toda dvajset let kasneje, ko imajo vse že uspešno kariero, resnica pride na dan in posledice so za vse tri daljnosežne. Vendar pa se ne razkrije samo usodna laž, tudi zamolčane skrivnosti se kar vrstijo in grozljivo je, kako lahko en sam dogodek vpliva na mnoga življenja.

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Tujec

Ko sem najnovejši prevod knjige Stephena Kinga zagledala na polici, sem sprva pomislila, da je preobsežna za v dopustniški kovček. A sem se motila! Kljub obsegu se zgodba odvija tako hitro, da si v hipu na zadnji strani. Presenetljiv razplet krutega umora najstnika se že v prvih poglavjih, kljub popolnemu alibiju osumljenega, konča z aretacijo znanega lokalnega športnega trenerja. To nikakor ni značilno za kriminalne romane in obeta posebno nadaljevanje. A trener se še na smrtni postelji, ko nima več kaj izgubiti, izreče za nedolžnega. Zato Ralph Anderson, glavni preiskovalec, ne najde miru. Prisilni dopust v službi izkoristi za nadaljevanje preiskave, ki nenadoma zaide v čisto neznane vode. “Vesolju ni ne konca ne kraja.” sta si enotna Anderson in Holly, zasebna preiskovalka, ko se na svoji poti srečata s skorajda nedoumljivim. Ob tem pa se tudi bralec vpraša, če je sploh mogoče? Strašljivo!

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Mreža zla

Finec, ki je za svoj prvi izdani roman, Hamurabijevi angeli, prejel nagrado za najboljši prvenec med finskimi kriminalnimi romani, nam je postregel z že drugim romanom o detektivki Jessici Niemi. Kakor napove že sam naslov, je vsebina pošteno zapletena. Protagonistka se poleg primera ukvarja še s skrivanjem svoje preteklosti, ki bi lahko odgnala še tiste redke posameznike, ki so ji blizu. Poleg tega “jo ima na piki” višja inšpektorica Helen Lappi. A Jessici uporniški značaj ne da miru, kljub oviram na poti želi razvozlati skrivnostno izginotje dveh spletnih vplivnežev, Lise Jamamoto in Jasona Nervanderja. Je bila Lisa vpletena v nečedne posle povezane s prostitucijo? In kako je s tem povezano naplavljeno truplo tujke v šolski uniformi? Ob zapleteni osebni zgodbi Jessice Niemi in njenih lastnih stiskah, se odstirajo pasti interneta, ki so v sodobnem svetu vse bolj pereča tema. Okoli obojega pa se pletejo zločinski zapleti. Kruto, na trenutke skorajda neverjetno! In krivec? Niti slučajno pričakovan!

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Smrdljivka

Heloise Kaldan, novinarka časopisa Demokratik Dagblad je napisala udarni članek o škandalu modnega magnata Jana Skriverja. A njen vir in ljubimec Martin Duvall ji je posredoval napačne informacije. Za las se izogne izgubi službe, kmalu zatem pa začne dobivati pisma Anne Kiel, ki je nihče ni videl že tri leta. Anna naj bi z nožem na domu ubila Christofferja Mossinga, sina nepremičninskega tajkuna, nato pa izginila. Zdaj ji Anna v nenavadnih, poetičnih pismih sporoča, da sta povezani in navaja podrobnosti iz Heloisinega življenja. Smrdljivka, redka rastlina, ki med cvetenjem oddaja vonj po razkrajajočem truplu je Annina najljubša roža. Si želi, da bi novinarka predstavila njeno zgodbo svetu? Heloise se s pomočjo inšpektorja Erika Schäferja loti raziskovanja ozadja primera. Ne zaveda pa se, da je lahko s tem ogroženo tudi njeno življenje. Skozi njuno sodelovanje bralec spoznava tudi novinarkino življenjsko zgodbo. Travme iz otroštva usodno vplivajo na posameznike, maščevanje pa postane glavno gonilo njihovih dejanj. Heloise se nevede vplete v igro moči, manipulacije in kesanja. V roman je avtorica prepričljivo vpletla tudi tematike s področja politike in kazenskega sistema Danske. Zgodba pa je povezana z zločini, ki jih družba najostreje obsoja. Na avtentičnost romana zagotovo pozitivno vpliva tudi avtoričina izobrazba, saj je študirala zgodovino in novinarstvo. Napeto pisanje, ki se zgleduje po skandinavskih psiholoških trilerjih, bralca drži v negotovosti do zadnje strani. Roman Smrdljivka je na Danskem prejel nagrado za najboljši kriminalni prvenec. Anne Mette Hancock je leta 2018 in 2020 napisala še drugo in tretjo knjigo, ki vključuje Heloise Kaldan in Erika Schäferja. Že v romanu Smrdljivka avtorica oriše vrsto raznolikih stranskih likov, ki zgodbo dopolnjujejo in jih bomo zagotovo bolje spoznali v nadaljevanjih knjižne serije. Leta 2020 je Anne Mette Hancock postala danska pisateljica leta.

Prispevala: Eva Zadravec, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Družinska tragedija

Kriminalno-psihološka poslastica Družinska tragedija govori o zakoncih, Stevenu in Regini. On je pediater, ona pa bolna vse dni leži v razkošni vili in je pod vplivom močnih zdravil. Študentka Karla si denar služi s čiščenjem pri njiju in Regina ji marsikaj zaupa, tudi to, da jo mož zastruplja. Obenem je Karla tudi sostanovalka z Billom in njegovo hčerko, Sally. Bill se po smrti žene nenehno bojuje s finančno stisko in išče delo. Hčerina sreča mu pomeni vse. Steven vara ženo s terapevtko Jennico, ki jo spozna na spletu in se ji obenem zlaže, da je njegova žena mrtva. Odličen švedski avtor nas tudi tokrat ne razočara, saj se napetost nenehno stopnjuje, karakterji se zapletajo in do konca ni slutiti, kaj se je pravzaprav zgodilo. Je Bill res morilec? Kdo je v resnici kriv in ali je Steven res psihopat, Regina pa paranoična?

Prispevala: Maja Car Marn, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo