Iskanje COBISS
Iskanje COBISS

Zvrst: ljubezenski roman

Velika ljubezenska zgodba

Velika ljubezenska zgodba glavnih protagonistov se začne, ko se naključno srečata na trajektu, ki pluje na pomorski liniji Benetke – Pirej. Maturantka Edith ter deset let starejši kapitan ladje Andrea se po nekaj zmenkih zapleteta v ljubezensko razmerje, do ušes zaljubljeni Andrea celo prekine večletno zvezo z zaročenko. Če Andrea v Edith najde žensko svojega življenja, pa vihravo, problemov polno dekle še ne zmore zavezanosti za vedno, pobegne na študij v tujino. Ko se Edith ponovno vrne v Italijo z nezakonsko hčerkico, ji Andrea odpusti, vendar srečo skupnega bivanja uniči tragedija. Andrea, v romanu ostareli prvoosebni pripovedovalec, se na otoku, kjer sta si z Edith zgradila dom, spominja svoje in ženine mladosti, odločitev, ki so zaznamovale njuni življenjski poti, ljubezni, ki se je z leti krepila in ju globoko povezala. Avtorici, mojstrici pisane besede, je uspel še en psihološko izdelan in s čustvi nabit roman, kjer tenzija dogajanja ne popusti niti za trenutek ter kot tak ponuja vrhunsko bralno doživetje.

Prispevala: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Otok pogrešanih dreves

Dogajanje romana Otok pogrešanih dreves (2021) priljubljene in večkrat nagrajene avtorice Elif Shafak je postavljeno na Ciper in v London, v njem pa spremljamo zgodbo Grkinje Defne in Turka Kostasa, ki sta se tik pred izbruhom državljanske vojne (1974) zapletla v prepovedano ljubezensko zvezo, in njune hčerke Ade. Del zgodbe nam pripoveduje figa – drevo, ki je nekoč raslo v taverni na Cipru, ki je bila skrivno srečevališče zaljubljencev, pozneje pa je (novi) dom našlo na vrtu družinske hiše v Londonu. Dogajanje ves čas preskakuje med preteklostjo in sedanjostjo, se seli s Cipra v London in nazaj, vrzeli v zgodbi pa zapolnjuje figa, ki ni le pripovedovalka, temveč tudi metafora, saj se – tako kot izseljenci – trudi pognati korenine in se prilagoditi tujemu okolju, obenem pa s seboj nosi nezaceljene rane in travme. Tako kot figa, ki za preživetje v tujem okolju potrebuje Kostasovo pomoč, tudi človek ne more preživeti brez rame, na katero se lahko nasloni, oziroma sogovornika, kateremu se lahko zaupa. Kostas pred preteklostjo in z njo povezanimi travmami beži v svet narave, Defne pa želi pred njimi obvarovati hčer, zato Ada do najstniških let ne izve nič o domovini svojih staršev. Njeno radovednost nekoliko poteši šele materina sestra Mejrem, ki pride na obisk v London in jo seznani s ciprsko kuhinjo, obenem pa ji razkrije razloge tako za materin molk kot tudi za pretrgane vezi z Defnejino in Kostasovo družino. Narava v podobi fige je na koncu tisti element, ki prinese ponovno zbližanje očeta in hčere, ki sta po hudi izgubi živela nekako vsak zase oziroma drug mimo drugega. Otok pogrešanih dreves je roman o ljubezni, pripadnosti, odtujenosti, vojni, travmi, izgubi, žalovanju, avtorica pa v zgodbo spretno vpleta zgodovino Cipra ter zanimivosti iz sveta narave. Najnovejše delo turške pisateljice, ki piše v angleščini, se je uvrstilo v ožji izbor za nagrado costa (2021) in žensko nagrado iz leposlovja (Women’s Prize for Fiction, 2022) ter v širši izbor za nagrado ondaatje (2022).

Prispevala: Maruša Mugerli Lavrenčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Skrbnik besedil

Zgodba o Murphyju Shepherdu, iskalcu ugrabljenih mladostnikov je nadaljevanje zgodbe Čuvaj voda, kjer smo že spoznali življenjsko poslanstvo glavnega junaka. Murphy je zadnje upanje za mnoge pogrešane in zapeljane mladostnike. Ker se njihove zgodbe ne končajo srečno že takrat, ko jih rešijo iz krempljev ugrabiteljev, je v tej knjigi poudarek na življenju v skupnosti, v Varnem mestu, kjer žrtve okrevajo, se bojujejo s svojimi strahovi, odvisnostmi in posledicami ugrabitev. Vendar, več kot je rešenih žrtev, več je tudi sovražnikov, ki svoje maščevanje usmerijo v Varno mesto in v osebe, ki so Murphyju najbližje.

Prispevala: Vesna Dobnik, Knjižnica Radlje ob Dravi

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Kamor te vleče srce

Lepa in pametna Queenie Hanlon, hči na znamenitem posestvu Tingulla v avstralski divjini, ima rada domače posestvo in vse, kar je povezano z njim. Odlično zna ravnati s konji, je delovna, medtem ko je njen brat Colin, po znanju in spretnostih, njeno pravo nasprotje. Na svoj enaindvajseti rojstni dan Queenie spozna Terranca, prav tako velikega poznavalca ter ljubitelja konj, in med njima je takoj začutiti medsebojno privlačnost. Po tragični smrti mame in kasneje tudi očeta podeduje posestvo, saj je oče vedel, kako navezana je na to zemljo in da bo dobra, skrbna gospodarica. Brat Colin naj bi dokončal študij, potem pa ji pomagal voditi posestvo, saj je bil še mlad in neodgovoren, vendar pa je užaljen sklenil, da bo Tingulla nekoč njegova. Terrance se ne želi poročiti z bogato Queenie brez denarja, zato se odpravi v Ameriko, da bi z delom s konji zaslužil dovolj za nakup posestva. Colin prepreči dopisovanje med Queenie in Terrancom. Ona medtem ugotovi, da je noseča, se umakne s služabnico na samo in da fantka takoj po rojstvu v posvojitev. Delo na tako velikem posestvu je zahtevno, zato se Queenie zbliža z Warwickom in se z njim poroči. Prepusti mu vodenje posesti, popolnoma mu zaupa, saj ne ve za njegovo skrito strast – stave. Nenadna smrt moža ter izguba posestva zaradi zadolženosti jo prisilita, da se s hčerko preselita v mesto k prijateljici. A delovna, iznajdljiva in vztrajna kot je, se hitro postavi na noge. Obnavljati začne stare, zapuščene hiše ter skrbno ravna z denarjem, da se lahko končno vrne tja, kamor jo vleče srce – na Tingullo in k Terrancu.

Prispevala: Maja Dretnik, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Vrnitev

Letos teče že petindvajseto leto od objave prve knjižne uspešnice Nicholasa Sparksa – Beležnica. Tej je sledil niz novih uspešnic, hollywoodskih uprizoritev in na milijone gorečih privržencev z vsega sveta, ki so nestrpno čakali novo knjigo. Nova zgodba pripoveduje o ameriškem kirurgu Trevorju, ki utrpi hude vojne poškodbe pred bolnišnico na afganistanskem bojišču in se po neštetih operativnih posegih ter psihičnih posledicah v obliki postravmatske stresne motnje vrne v kraj New Bern v Severni Karolini, v hišo, kjer je kot otrok odraščal z dedkom. Po dedovi smrti sedaj skrbi za njegove čebele ter išče način za prodajo hiše in vrnitev v svoje profesionalno in osebno življenje. Bivanje mu popestrita zagovedna najstnica Callie in šerifova namestnica Natalie. Izkaže se, da je bila Calie skrivnostno povezana že z dedom, da pa ima tudi Natalie svoj skrivnosten razlog, da se romantično ne more ali noče prepustiti Trevorju. Vsi trije nosijo veliko bolečino in osamljenost, kolikor se privlačijo, si tudi zadajajo nove rane. A njihovo druženje je lahko priložnost, da začnejo znova. Med in čebele delujejo kot razkužilo, (mimogrede: lahko govorimo že o pravi modi pojavljanja čebel v romanih in filmih), v Trevorju pa se zopet prebudi zdravnik. Mogoče je ozdravitev blizu, a pred tem je potrebno preskočiti kar nekaj ovir. Se bodo rešili vsi? To ni ravno najboljši Sparksov roman, če pa ga berete in vizualizirate kot hollywoodski scenarij ter prezrete slabši prevod, bo dovolj zabaven za kako popoldne na plaži. Zgodba bo zagotovo kmalu tudi na platnu.

Prispevala: Ksenija Medved, Mestna knjižnica Grosuplje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Ne me silit, da ti lažem

Magistra komunikologije je pred nas postavila roman, ki ga poganja najmočnejša sila vseh časov. Ljubezen je tista, ki ne glede na spol, narodno pripadnost in siceršnja prepričanja poganja človekov svet. Suzana Zagorc je skozi junakinji v romanu naslikala podobe vsakega izmed nas. V nekem trenutku se prav gotovo lahko poistovetimo s Karmen, ki se z vso močjo trudi prepričati moža, da je ona s tremi njegovimi otroki boljša izbira od svoje prijateljice Ivanne, v katero se je njen Matija zaljubil. Ali pa se morda najdemo v Iris, ki službene poti izkoristi za obisk ljubimca, obenem pa se sprašuje, če je vredno… Njen ljubimec Jure se ne želi vezati, Iris pa bi več. Morda bi celo zapustila svojega Borisa. To bi naredila zanj in zase, tako živo se že dolgo ni počutila! Smo ženske tiste, ki pričakujemo preveč? Moški pa preprosto peljejo svoj “stil življenja”, ne ozirajoč se preveč na število otrok doma in njihovo vlogo pri vzgoji ter skrbi za dom. Nam je bilo ženskam to zapisano v genih, da se moramo podrediti, pozabiti svoja pričakovanja in sanje ter enostavno služiti družini? Morda! Morda pa ne! Odvisno iz katerega zornega kota gledamo na življenje in na roman pred nami! Avtorica zgodbi obeh družin spretno prepleta skozi prijateljstvo glavnih junakinj ter na ta način odstira ženske dvome in občutja. Bralke (in bralci) pa se stran za stranjo bolj obračamo k sebi ter se sprašujemo: Kaj bi jaz naredil/a v njeni/njegovi koži?

Prispevala: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Konča se z nama

Roman se začne kot še ena ljubezenska zgodba. Lily, katere otroštvo je bilo zaznamovano z nasiljem njenega očeta, se po končanem študiju preseli v Boston, kjer odpre svojo cvetličarno. Spozna čednega, uspešnega in ambicioznega nevrokirurga Ryla, njegova sestra Allysa postane njena najboljša prijateljica, v mesto se po očetovi smrti preseli tudi njena mama. Vse kaže, da življenje ne bi moglo biti lepše. Vendar pa te velikokrat najbolj prizadenejo tisti, ki jih imaš najraje. Izkaže se, da Ryle ne zmore obvladovati svoje jeze, nasilje pa se le še stopnjuje. Po zadnjem brutalnem napadu v bolnišnici izve, da je noseča. Kljub razdvojenosti se po rojstvu otroka odloči za ločitev. Nasilje je doživljala njena mama, nato ona, ta vzorec pa mora prekiniti zaradi hčerke. Lily je v otroštvu pisala dnevnike, preko katerih spoznamo njeno življenje pred prihodom v Boston. Nikoli ni razumela mame, ki ni zmogla zapustiti njenega nasilnega očeta. Ko se zdaj sama znajde v podobnem položaju, spozna, da zapustiti nekoga, ki ga ljubiš, navkljub vsemu ni tako lahko, kot o tem misliš, če sam tega ne doživiš in sodiš od daleč.

Prispevala: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Polnoč na reki Grey

Zgodba bralca popelje v Anglijo, na začetek 19. stoletja. Osrednji lik je Rebecca Hunter, ki je leta dolgo skrbela za bolno mater. Po njeni smrti se zaobljubi, da bo ostala samska in brez otrok, saj nanje ne želi prenesti materine duševne bolezni, za katero verjame, da je dedna. V nepojasnjenih okoliščinah umre še njen brat Jacob, vse družinsko premoženje pa podeduje Lewis Browning, ki postane tudi Rebeccin skrbnik. Med ljudmi velja za nepriljudnega, nadenejo mu celo vzdevek Polnočni vrag. Rebecca je odločena, da bo raziskala, kako in zakaj je njen brat umrl. Prepričana je, da je za njegovo smrt odgovoren prav Lewis, a ko je prisiljena, da se s teto preseli v njegov dvorec Greybourne, začne počasi odkrivati, da si je o lastniku ustvarila napačno mnenje. Napetost v zgodbi se začne stopnjevati s še eno nepojasnjeno smrtjo in znajdemo se v napeti, berljivi kriminalki. Začinjena je z naraščajočo privlačnostjo in zaljubljenostjo med glavnima junakoma, za popestritev pa poskrbijo nepredvideni obrati v zgodbi, ki pripeljejo do nepričakovanega konca. Roman, ki bo všeč ljubiteljem Agathe Christie in Jane Austen obenem!

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Kuba mojih sanj

Avtorica Chanel Cleeton je kot otrok odraščala ob zgodbah svoje družine s Kube. Strast do politike in zgodovine jo je “okužila” do te mere, da jo spretno vpleta tudi v svoje romane. Beatriz Perez je rojena v bogati družini lastnika sladkornih plantaž, ki je prebegnila v ameriški Palm Beach, pred okrutnim režimom Fidela Castre. Med kubansko revolucijo je njen brat izgubil življenje in Beatriz je prisegla, da se bo maščevala zanj in za domovino. Spretno se je infiltrirala v visoko družbo, povezala s CIO in se iz razposajenega dekleta razvila v pretkano žensko, ki se je za povrh vsega, zaljubila v senatorja Prestona. Družina se ni strinjala z njenim načinom življenja. Od svojih treh sester se je namreč zelo razlikovala, zaradi tega so jo želeli poslati v Evropo. Kjerkoli je bila, je ostala zvesta svoji domovini, ljubezni in obljubam. Zgodbo “začinijo” zgodovinski dogodki: kubanska revolucija, kubanska jedrska kriza, Kennedyeva usmrtitev, vpletenost CIE v kubanske zadeve, hladna vojna med ZDA in Sovjetsko zvezo… Lahkotna zgodba nas popelje v neki drugi čas, obudi zgodovino in nas spomni, da moramo verjeti sebi ter slediti svojim sanjam.

Prispevala: Zdenka Krautič, Knjižnica Lenart

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo

Sezona orkanov

Na začetku knjige nas pisateljica opozori, da gre zgolj za fikcijo, a vendar bi se zgodba, ki jo opisuje, lahko zgodila komurkoli. Dogajanje je postavljeno v ameriško zvezno državo Alabama. Sestri Betsy in Jenna sta se rodili v premožno družino, uglednima staršema, ki pa zanju nista imela dovolj časa niti interesa. Vedno sta držali skupaj, čeprav sta bili po značaju zelo različni. Obe sta s svojimi življenjskimi odločitvami razočarali očeta in mamo, ki sta pričakovala veliko več. Betsy je namesto uspešne kariere v marketingu izbrala naporno, a osrečujoče kmečko življenje. Za Jenno pa se zdi, da že vseskozi sprejema samo napačne odločitve. Odnosi med sestrama niso več tako pristni in še bolj se zaostrijo, ko Jenna nepričakovano pusti svoji hčerkici v sestrinem varstvu na kmetiji, sama pa se odpravi iskat navdih v odmaknjeno umetniško kolonijo. Nenadoma sta Betsy in Jenna prisiljeni, da se v sezoni, ko so na pohodu uničujoči orkani, zazreta vase ter se spopadeta s svojimi največjimi strahovi. Včasih nam orkani, ki divjajo zunaj in znotraj nas, pokažejo, kaj nam pomeni največ in za kaj se je vredno žrtvovati. Ravno prav zahtevno branje, ki bo všeč tudi tistim, ki ne marajo preveč kičastih zgodb…

Prispevala: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje

dobreknjige.si

Rezerviraj knjigo